Més de 12 hores d’operació

Primer trasplantament simultani de cor i fetge a Espanya

L’operació va durar més de 12 hores i va involucrar 30 professionals sanitaris

Primer trasplantament simultani de cor i fetge a Espanya
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital Gregorio Marañón ha realitzat, per primera vegada a Espanya, un trasplantament simultani de cor i fetge a un pacient amb cardiopatia congènita, gràcies a la coordinació de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

El malalt, que no pertany a la Comunitat de Madrid, presentava una cirurgia de Fontan fracassada i una fallada cardíaca i hepàtica, de manera que la seva vida corria perill, com indica la Conselleria de Sanitat en un comunicat.

En l’operació, que va durar més de 12 hores i va involucrar 30 professionals sanitaris, primer es va trasplantar el cor i després el fetge. Al finalitzar l’operació, el pacient va passar a l’uci i pocs dies després va ser traslladat a planta d’hospitalització, d’on ja ha rebut l’alta hospitalària.

En la intervenció van participar sanitaris del programa de cardiopaties congènites de l’adult, de la unitat de trasplantament hepàtic, el servei de cirurgia general i el banc de sang, entre altres unitats del Marañón, que és centre de referència nacional (CSUR) en cardiopaties congènites des de 2010.

Donació d’òrgans

Per la magnitud del procés, la planificació va comportar l’elaboració consensuada d’un protocol multidisciplinari per abordar decisions ràpides a nivell logístic, mèdic, quirúrgic, anestèsic i d’infermeria, afegeix la nota de premsa.

El pacient havia sigut sotmès prèviament a la cirurgia de Fontan per «separar la circulació del cos i dels pulmons» de persones nascudes amb un sol ventricle, una intervenció complexa que a llarg termini pot afectar el fetge.

Per això, quan la situació és greu i irreversible, l’únic tractament viable és el trasplantament combinat de cor i fetge, però hi ha pocs centres al món amb experiència en aquestes cirurgies d’enorme complexitat.

Notícies relacionades

Tot això no hauria sigut possible sense la col·laboració i coordinació amb l’hospital madrileny on es va produir la donació d’òrgans, a més de la generositat de la família del donant.

Es tracta d’«una fita més en l’exitosa història del trasplantament d’òrgans a Espanya, així com un avenç i esperança» per al tractament d’adults amb cardiopaties congènites terminals i fallades secundàries de múltiples òrgans vitals.