Fiscalia de l’Audiència Nacional

Anticorrupció investiga els contractes de manteniment de camions dels Bombers de la Generalitat

Una mateixa empresa cobrava per la prevenció i reparació dels vehicles i tenia tallers dins de tres parcs

Anticorrupció investiga els contractes de manteniment de camions dels Bombers de la Generalitat
2
Es llegeix en minuts
ACN

La Fiscalia Anticorrupció de l’Audiència Nacional investiga possibles irregularitats en la contractació pel manteniment de camions de Bombers de la Generalitat. Aquesta investigació, que ha avançat ‘El Món’, pretén aclarir com funcionava el sistema de contractes amb què una mateixa empresa, Grup Iturri, cobrava per la prevenció i reparació de vehicles de la Direcció General d’Extinció i Prevenció d’Incendis (DGEPIS) els últims anys. El maig passat, la Conselleria d’Interior va ordenar que s’indagués i es portés el cas a la justícia. Així, la informació es va posar en mans de la fiscalia barcelonina i dels Mossos d’Esquadra, però finalment ha arribat a l’Audiència Nacional.

Malgrat que ja feia mesos que des de la DGPEIS s’apuntava al resultat caòtic dels contractes pel manteniment dels camions, el detonant del cas va ser el missatge que alertava que a mitjans de març del 2021 ja s’hauria esgotat el saldo d’un contracte previst fins al desembre. Aquesta gestió econòmica anava acompanyada d’anomalies freqüents, com la utilització repetida de la figura mercantil del reconeixement de deute, que està ideat per liquidar els costos d’un servei que ha superat el valor de la licitació inicial.

La investigació, que destapa irregularitats de finals del 2016, inclou també factures de vehicles amb dades incoherents o l’existència de tallers de Grup Iturri als mateixos parcs de Bombers de Cerdanyola, Valls i Calonge, quan Interior no tenia constància de cap conveni que cedís l’ús d’aquests espais a la companyia.

Rescissió de contracte i nova licitació

Els fets es van posar en coneixement de la justícia poc abans que es dissolgués l’anterior Govern català, amb el conseller Miquel Sàmper al capdavant d’Interior. Ara, mentre Anticorrupció investiga el cas, l’actual titular del departament, Joan Ignasi Elena, prepara el tancament d’un nou contracte que posi fi als problemes detectats. L’octubre passat van rescindir el contracte anterior, que havia sigut prorrogat en diverses ocasions i que era l’origen, en gran part, del descontrol dels últims anys, apunten fonts del departament.

Notícies relacionades

La nova licitació ja està en marxa i preveu tenir un nou adjudicatari l’abril de l’any vinent. Aquest nou contracte preveu una millora en la dotació econòmica, ja que es considera que abans estava infrafinançat, i estableix nous mecanismes de control per evitar que es produeixin les anomalies detectades els mesos anteriors.

Mentre no es resol el nou contracte, per portar a terme les tasques de prevenció i manteniment necessàries, Interior ha anat tramitant adjudicacions reduïdes i contractes de serveis. En alguns d’aquests casos, per la particularitat del servei i l’especialització de l’empresa, qui ha sigut escollit per continuar oferint les seves prestacions ha sigut el Grup Iturri. En altres casos, qui s’ha fet amb la contractació dels serveis ha sigut una empresa diferent.