Avenç de la pandèmia als Països Baixos

Amsterdam cancel·la les celebracions de Cap d’Any per l’augment de contagis de Covid

  • L’Institut de Salut Pública informa de 19.274 nous contagis en 24 hores, uns positius que representen un 19,2% de totes les proves que es fan

Amsterdam cancel·la les celebracions de Cap d’Any per l’augment de contagis de Covid

Efe / Sem Van Der Wal

2
Es llegeix en minuts
EFE

Aquest dilluns el municipi d’Amsterdam ha cancel·lat totes les celebracions de Cap d’Any organitzades per l’ajuntament, inclosa el compte enrere nacional i els espectacles amb focs artificials, a causa del panorama «ombrívol» que deixa l’alta taxa de contagis diaris i hospitalitzacions.

L’alcaldessa Femke Halsema va decidir suprimir tant la celebració central a Museumplein, on es convoca el compte enrere nacional per a l’inici del nou any, com els diferents espectacles musicals i amb focs artificials als diferents districtes de la ciutat.

«A causa del ràpid augment en el nombre de contagis i dels ingressos hospitalaris i les restriccions addicionals el panorama és ombrívol. Atès que és molt incert com aniran les coses, i ja hem de fer importants inversions per a aquests espectacles, no és responsable continuar amb els preparatius», afirma l’ajuntament.

Els espectacles amb focs artificials organitzats pel municipi buscaven ser una alternativa a la pirotècnia utilitzada a nivell individual pels ciutadans, que està prohibida a partir d’aquest any.

Contagis disparats

Els contagis als Països Baixos s’han disparat des que el Govern neerlandès va decidir posar fi a la distància social a finals de setembre a canvi de l’ús del passaport Covid.

Aquest dilluns, l’Institut de Salut Pública (RIVM) va informar de 19.274 nous contagis en 24 hores, trencant un rècord anterior en gairebé 3.000 nous casos més, uns positius que representen un 19,2% de totes les proves que s’estan portant a terme.

Els positius documentats en les últimes hores també inclouen alguns resultats de test fets durant el cap de setmana, que es van retardar per problemes tècnics, tot i que aquest dilluns també van sorgir problemes perquè els centres de test a les grans ciutats es van quedar sense capacitat per a noves cites.

Vacunació estancada

Mentrestant, el ritme de vacunació als Països Baixos continua estancat. Un 82,4% dels majors de 12 anys ja tenen la pauta completa, i un 85,9% té almenys una dosi, tot i que es creu que entorn del 13% de la població no preveu vacunar-se de moment per raons que van des de l’escepticisme cap a la seguretat de les vacunes fins als motius religiosos.

Notícies relacionades

El Govern ja va limitar la participació en la vida social dels no vacunats o els que no hagin superat la Covid-19, i en l’actualitat els exigeix sotmetre’s a un test per poder accedir a l’hostaleria, els esdeveniments culturals i musicals, els gimnasos o les piscines, entre altres llocs d’accés públic.

No obstant, aquest enfocament no sembla estar funcionant a l’hora de reduir la pressió hospitalària i l’augment dels contagis, per la qual cosa l’Executiu està mirant d’apostar per la política 2G, que suposa atorgar un passaport Covid vàlid només a aquelles persones amb pauta completa o que s’hagin recuperat de la malaltia causada pel coronavirus.