900 contagis

El risc de rebrot es dispara 13 punts a Catalunya

Els indicadors continuen pujant, així com la xifra d’ingressats

El risc de rebrot es dispara 13 punts a Catalunya

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El coronavirus continua avançant a Catalunya i en el conjunt d’Espanya, però a un ritme molt allunyat dels altres països europeus, alguns dels quals estan tornant a les restriccions. L’alta vacunació està frenant els efectes del virus, però es resisteix a desaparèixer, i els hospitals fins i tot veuen que augmenta el nombre de pacients. Segons les dades actualitzades aquest dimecres per Salut, la propagació del coronavirus continua creixent a Catalunya, on el risc de rebrot ha passat de nivell moderat a mitjà-alt –més de 70 punts EPG–. D’ahir a avui ha pujat 13 punts, de 72 a 85. I per tercer dia consecutiu torna a augmentar el nombre de persones hospitalitzades per Covid.

Els experts, com el grup d’investigadors de la UPC del BiocomSc, destaquen que el creixement és més generalitzat que a l’estiu, tot i que més baix, i criden a la vacunació als que encara no estan immunitzats per evitar les conseqüències del virus.

Pel que es fa a la tensió hospitalària, estancada des de fa dies, avui hi ha 328 persones hospitalitzades per Covid, cinc més que ahir, de les quals 78, dos menys que la vigília, són a les ucis.

El nombre oficial de morts per Covid des de l’inici de l’epidèmia ascendeix a 24.009, sis dels quals notificats aquest dimecres corresponents als últims dies, quan no es va comptabilitzar cap persona morta. La mortalitat es manté en els nivells més baixos des de l’inici de l’epidèmia, amb un total de 10 defuncions a causa del coronavirus en els últims set dies.

Els indicadors de referència

Com hem dit, el risc de rebrot (EPG), índex que mesura el potencial de creixement de l’epidèmia, se situa aquest dimecres en 85 punts. Ahir va depassar el nivell de risc mitjà-alt, establert entre 70 i 100 punts.

La velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya és avui d’1,36, dues centèsimes més que ahir, és a dir, que cada 100 infectats contagien una mitjana de 136 persones, per la qual cosa la transmissió continua creixent malgrat que, com insistim, la vacunació fa els seus efectes i en frena les conseqüències.

Notícies relacionades

Des de l’inici de l’epidèmia, un total de 1.010.308 persones han sigut diagnosticades de Covid-19 per tota mena de proves a Catalunya, 901 de les quals en les últimes 24 hores.

La positivitat –el percentatge de PCR i TA amb resultat positiu– és d’2,52 %, pujant des de fa dies, tot i que encara molt per sota del 5%, que és el percentatge que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar una epidèmia sota control.