Cas Serveis Socials: Dimiteix el gerent del consorci després de detectar-se irregularitats

  • Informes de la Sindicatura de Comptes i de la Intervenció General revelats per EL PERIÓDICO afirmen que hi va haver contractes irregulars per 20 milions d’euros en un any i pagaments de sobresous per sobre de conveni i sense justificar

Cas Serveis Socials: Dimiteix el gerent del consorci després de detectar-se irregularitats

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El gerent del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, Joan Uribe, ha dimitit del seu càrrec. Ha estat al capdavant de l’entitat d’assistència social fins a la setmana passada, tot i que, segons fonts oficials, va comunicar la seva decisió el 22 d’octubre passat, després de la publicació a EL PERIÓDICO de l’existència de contractacions irregulars de 20 milions d’euros en un sol any, sobresous a determinats empleats i desgavells comptables, segons ha pogut confirmar aquest diari. Les anomalies van ser detectades entre els anys 2014 i 2019 per la Sindicatura de Comptes i la Intervenció General de la Generalitat. El maig del 2017 va ser quan Uribe va rebre el primer informe demolidor. «Em vaig trobar amb una administració amb debilitats i amb un equip amb ganes de tirar endavant», va admetre.

Fonts de la Conselleria de Dret Socials van confirmar a aquest diari el cessament d’Uribe al capdavant del consorci. Va comunicar la seva determinació el 22 d’octubre, deu dies després que es destapessin les greus irregularitats que s’havien comès a l’entitat, sobretot, en l’època del seu successor, Josep Pera (CiU), el 2014 i el 2015. Les mateixes fonts van argumentar que el fins ara gerent del consorci havia pres aquesta decisió a l’estiu i que s’«emmarca» en «motius personals» i «en una qüestió meditada durant llarg temps com a conseqüència del desgast personal vinculada a la gestió de la pandèmia».

Denúncia davant Antifrau

De la gerència se n’ha fet càrrec provisionalment de les regnes del consorci el cap de recursos humans, segons fonts sindicals. La Conselleria de Drets Socials obrirà ara un procés de selecció per cobrir la vacant, «garantint la transparència i la concurrència», van precisar des de la Generalitat. Uribe, segons algunes fonts, havia arribat a rectificar alguns dels procediments que estaven funcionant des de feia anys en el consorci com, per exemple, l’excés de contractacions a dit sense publicitat. Una pràctica que es va portar a terme en plena crisi financera i de retallades i que afectava els diners destinats als més necessitats: nens tutelats, persones amb discapacitat o víctimes de violència masclista. CGT ha anunciat que té previst denunciar ben aviat aquestes anomalies davant l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). Quan van sortir a la llum les irregularitats, la Conselleria de Drets Social es va limitar a obrir una revisió d’ofici per aclarir els sobresous que van cobrar alguns treballadors

El Consorci de Serveis Socials de Barcelona és un ens públic creat el 2006 i s’encarrega dels serveis socials especialitzats a la capital que, a la resta de Catalunya, són competència de la Generalitat. Gestiona els centres on viuen menors tutelats, pisos per a dones víctimes de violència masclista i els seus fills, residències de persones amb discapacitat i centres de teràpia ocupacional. La seva presidència l’ostenta el conseller de Drets Socials, ara Violant Cervera (JxC) i la vicepresidència recau en el responsable de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, avui Laura Pérez.

Contractació sense publicitat

Notícies relacionades

El dictamen de la Sindicatura de Comptes del 2014 fa menció a males pràctiques en la contractació de serveis. En concret, indica aquest òrgan, hi ha contractes per a la gestió de determinades tasques que es van realitzar sense publicitat, transparència ni concurrència pública. És a dir, a dit. Ho van fer utilitzant una categoria que és aplicable quan l’adjudicatari és l’únic que pot fer aquesta tasca. Dels 22 expedients analitzats, un total de 20, per valor de 22 milions d’euros, es van tramitar mitjançant aquest sistema, sense que s’inclogués la justificació legal d’aquesta exclusivitat. Aquesta pràctica va continuar en anys posteriors. A més, els informes de fiscalització denuncien que Josep Pera, gerent del consorci des del 2012 fins al 2017, va incomplir la normativa perquè va firmar convenis de contractació quan no li corresponia.

Les auditories també precisen que, almenys, el 2015, el 2017 i el 2019, el consorci va pagar gairebé un milió d’euros en sobresous per sobre de conveni i sense justificar, principalment als caps d’àrea o departaments. Així, el 2015, l’organisme va desemborsar una retribució extra de 352.379 euros; el 2017, 328.726, i el 2019, 256.000. Aquests sobresous es concreten amb dos conceptes retributius («millora voluntària» i «a compte del conveni»), que ni consten en la taules salarials, ni estan avalats per la Direcció General de Pressupostos ni la Direcció General de la Funció Pública.