Reforma sanitària

La privatització de la sanitat obre una nova bretxa entre el PSOE i Podem

  • La formació morada s’ha mostrat en contra que l’avantprojecte de llei d’equitat i universalitat del sistema sanitari no posi fi de manera clara a la possibilitat de privatitzar

  • La ministra Carolina Darias assegura que la llei actual, de l’època d’Aznar, es derogarà de manera «explícita i expressa»

La privatització de la sanitat obre una nova bretxa entre el PSOE i Podem

Ferran Nadeu

7
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas
Marisol Hernández

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que l’Executiu es compromet a derogar de forma «explícita i expressa» la llei 15/97 de l’executiu de José María Aznar que obria la porta a la privatització de la sanitat pública i que ha generat un nou capítol de diferències en el Govern de coalició per un tema que pot considerar-se tangencial: la nova llei d’equitat, universalitat i cohesió del sistema nacional de salut (SNS).

La formació morada s’oposava a aquesta norma, que la ministra ha portat aquest dilluns al Consell de Ministres, en primera lectura, perquè considera que no acaba amb les privatitzacions, consagrades en la llei 15/97 de l’Executiu d’Aznar. La ministra, per la seva banda, ha insistit una vegada i una altra que la normativa bloqueja la introducció de nous copagaments sanitaris i situa la gestió pública sanitària com a «preferent».

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la titular de Sanitat ha assenyalat que es tracta d’«un dia important» perquè el Govern ha examinat, en primera volta, la llei per la qual es modifiquen diverses normes per consolidar l’equitat, la cohesió i la universalitat. Va detallar que per a això s’han modificat les lleis 14/86, 16/2003 i el Reial Decret 16/2012 i s’ha derogat l’esmentada Llei 15/1997 sobre habilitació de noves formes de gestió del Sistema Nacional de Salut. D’aquesta manera, va dir la ministra que la prestació de serveis sanitaris i sociosanitaris tindrà preferentment gestió directa i de caràcter públic. 

Una llei de «tot el Govern»

Així, en al·lusió a la llei 15/97 la ministra va parlar d’una derogació «explícita i expressa». Darias va assegurar que «és una llei de tot el Govern» i ha tingut el recolzament de «tots els ministeris». D’aquesta manera, va dir, «es consolida i blinda que no puguin repetir-se situacions del passat». La norma, va assenyalar la ministra, busca enfortir l’SNS i ampliar i millorar els drets dels ciutadans «establint com a fórmules de gestió preferent la prestació i la gestió dels serveis sanitaris i sociosanitaris aquelles que siguin de caràcter directe públic».

La ministra va negar cap conflicte amb el seu soci i que compleix el pactat entre el PSOE i Unides Podem ja que avança «en la gestió directa de la sanitat pública» i a més, va defensar que, tot i que l’estratègia l’ha desenvolupat el seu departament, s’han sumat les aportacions d’altres carteres ministerials.

Els recels d’Unides Podem

Unides Podem, expliquen fonts de l’Executiu, considera que «no pot recolzar aquest projecte de llei perquè defensa la sanitat pública i que s’abordi un procés de desprivatització, com està passant al País Valencià», amb referència a la reversió de les concessions d’hospitals a empreses privades fetes pel Govern de Ximo Puig en el cas dels hospitals d’Alzira i Torrevieja. Les mateixes fonts afirmen que mantenir la legislació que ha permès a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, privatitzar diversos centres a la Comunitat de Madrid «no és un tema menor».

A més, asseguren, suposa incomplir l’acord del Govern de coalició que en el punt sobre el compromís de «blindatge» de la sanitat pública, sustentada en una «gestió pública directa». En aquest sentit el pacte de Govern al·ludia directament a «la revisió de la llei 15/1997 del PP d’habilitació de noves formes de gestió del Sistema Nacional de Salut i el conjunt de mecanismes normatius que obren la porta a privatitzacions del sistema».

Fonts del Govern assenyalen que l’alerta sobre aquesta qüestió va sorgir quan van comprovar en la reunió de la comissió de secretaris i sotssecretaris, prèvia al Consell de Ministres, que el projecte de Darias no modificava aquesta legislació. Un aspecte sobre el qual el Govern encara no s’ha pronunciat. Dissabte la ministra va aprofitar la seva presència en el congrés del PSOE andalús per anunciar que aquest dilluns el Govern aprovaria l’avantprojecte en primera lectura. Segons fonts d’Unides Podem ha passat aquest primer filtre sense canvis al respecte. És a dir, sense cap al·lusió a deixar sense efecte les privatitzacions sanitàries.

Derogar la llei Aznar

«No diem que la llei no tingui punts positius. El problema és que el punt fonamental no l’aborda, que és la privatització, i aquest és el veritable problema de la sanitat pública» assenyala a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA Rosa Medel, portaveu de sanitat d’Unides Podem en el Congrés. «Hem proposat unes alternatives en tot el procediment de desenvolupament de la tramitació de la llei, aportarem les esmenes i esperem que el PSOE ho tingui en compte perquè, tal com està el text, no el recolzem», afirma Medel.

Rosa Medel: «Volem que no es permeti la gestió privada perquè suposa una clara minva de l’eficiència i es produeix una desviació de diners públics molt gran»

Unides Podem dona suport «clarament» al model de gestió pública directa el mateix que l’Executiu diu que defensa. «Es va fer una llei, la 15/97, i no era conseqüència de cap directiva de la UE, era una llei nostra, i nosaltres creiem que és necessari derogar-la, no fer petites modificacions del text que mantenen intacta la llei de José María Aznar», diu Medel.

La portaveu sanitària insisteix que el seu partit vol que «en els serveis públics, concretament en la sanitat que és un servei públic, no es permeti la gestió privada, perquè suposa una minva clara de l’eficiència i es produeix una desviació de diners públics molt elevada perquè unes empreses privades facin negoci».

Model Alzira

És el que espera la ciutadania, incideix Medel, i va ser una de les conclusions de la Comissió de Reconstrucció de l’any 2020, recorda. «Aquesta és la nostra esmena. Fonamentalment això perquè precisament derogar la llei 15/97 i apostar exclusivament per la gestió directa és el més important de tot el text», afirma.

La proposta d’Unides Podem consisteix a facilitar la desprivatització quan es compleixin els contractes de les concessions administratives. La formació morada, explica Rosa Medel, elegeix el model del PSOE del País Valencià, el que va imposar l’exministra Carmen Montón (l’anomenat ‘model Alzira’) que «ens sembla el model que s’ha de seguir».

Nous copagaments sanitaris

El 20 d’octubre passat el Ministeri de Sanitat treia a consulta pública l’avantprojecte de llei de mesures per a l’equitat, universalitat i cohesió del Sistema Nacional de Salut (SNS). Una normativa que, segons el departament que dirigeix Carolina Darias, introdueix l’enfocament de la salut en totes les polítiques públiques.

Segons Sanitat, aquesta mesura materialitza de forma efectiva l’enfocament de salut en totes les polítiques, de tal manera que, en la definició de les polítiques públiques, a tots els sectors i de manera sistemàtica, s’hauran de tenir en compte les implicacions en la salut que comporten les decisions que es prenen, amb l’objectiu d’evitar impactes perjudicials per a la salut i millorar la salut de la població i l’equitat en salut.

La norma també persegueix evitar la incorporació de nous copagaments sanitaris, com ja passa amb els establerts per als medicaments, en prestacions, que fins ara no estan imposats com el transport sanitari no urgent o els productes ortoprotètics. Aquests incrementarien les càrregues financeres de les famílies i augmentarien les desigualtats socials en salut, cosa que afectaria especialment la població en risc de pobresa que, a més, ha sigut durament afectada per la pandèmia de Covid-19, segons Sanitat.

Així mateix, el text introdueix una modificació del Fons de Garantia Assistencial amb l’objectiu de fer viable el seu desenvolupament reglamentari, per poder cobrir mitjançant aquest fons extrapressupostari els desplaçaments de les persones titulars del dret a la protecció de la salut entre comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla, cosa que garantiria la cohesió i equitat en l’SNS.

Atac a la sanitat privada de Podem

Precisament, el rebuig del grup parlamentari Unides Podem del projecte de llei ha suscitat la crítica de la patronal de la sanitat privada. Des de l’Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASPE) han mostrat la «seva preocupació en vista de l’intent irresponsable de confrontació que, una vegada més des de determinades agrupacions polítiques, desqualifiquen el model de complementarietat publicoprivada en matèria sanitària».

Per a la patronal, el veto d’UP a la normativa per considerar que permet la «privatització» de la sanitat pública necessita una «anàlisi objectiva que desmenteixi aquest tipus d’atacs injustificats que no fan més que desestabilitzar el Sistema Nacional de Salut». Segons l’ASPE, atenent les dades del mateix Ministeri de Sanitat, només l’11,2% de la despesa sanitària pública es destina a la partida pressupostària de concerts. Per tant, només una mica més d’1 de cada 10 euros dedicats a sanitat pública a Espanya es destinen a concerts, cosa que permet reduir llistes d’espera en hospitalització, diagnòstic per imatge, teràpies respiratòries i diàlisi, entre moltes altres de les àrees que comprenen l’atenció sanitària integral.

Notícies relacionades

En relació amb l’al·lusió d’Unides Podem al País Valencià, en el cas de la no renovació de concessions dels hospitals de Torrevieja i Alzira, la patronal posa sobre la taula el sobrecost de 76 milions d’euros generat només per aquest últim centre després de la seva tornada a la gestió pública

«No hi ha cap sobrecost. El problema és que quan estava governat per concessions administratives, les ràtios de personal sanitari eren tan baixes que es posava en risc la salut dels pacients. De fet, quan l’hospital d’Alzira va tornar a la gestió pública van haver de contractar 400 sanitaris per poder treure’l endavant», afirma la portaveu de Sanitat d’Unides Podem.