Absolt el fotoperiodista d’‘El País’ Albert Garcia de l’acusació d’empènyer un policia

  • El jutge al·lega que existeixen «seriosos dubtes» que agredís l’agent durant els disturbis en les protestes per la condemna a la cúpula del procés, el 18 d’octubre del 2019 a Barcelona

Absolt el fotoperiodista d’‘El País’ Albert Garcia de l’acusació d’empènyer un policia

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un jutge ha absolt el fotògraf d’‘El País’ Albert Garcia, que va ser jutjat acusat d’empènyer un policia nacional quan cobria els disturbis del procés a Barcelona, al concloure que no existeixen «proves fefaents» en contra seu.

A la sentència, avançada per ‘El País’, el Jutjat Penal número 8 de Barcelona exculpa Garcia per la falta de proves «fefaents» que empenyés al policia i també perquè acaba que, més que forcejar amb el policia, el que va ocórrer va ser «que un agent de l’autoritat va agafar una persona a fi de procedir a detenir-lo».

Per aquesta raó, el jutge aplica el principi d’«in dubio pro reo» (en cas de dubte, benefici per a l’acusat) i absol el fotògraf, ja que entén que existeixen «seriosos dubtes» que els fets ocorreguessin tal com les va relatar la Fiscalia, que va arribar a demanar un any i mig de presó per un delicte d’atemptat a l’autoritat, si bé en el judici ho va rebaixar a una multa de 4.800 euros per desobediència.

Després d’analitzar la declaració de Garcia, dels policies i dels testimonis que van declarar en el judici i visionar les imatges disponibles sobre l’incident, el jutge conclou en la seva sentència, que es pot recórrer davant l’Audiència de Barcelona, que no s’ha pogut declarar provat que el fotògraf fes cas omís de les ordres emeses pels policies per menyscabar el seu principi d’autoritat ni que li clavés una forta empenta per després escapolir-se de l’intent de detenció i que colpegés fortament la mà dreta a l’agent, com sostenia la Fiscalia.

Els fets van ocórrer el 18 d’octubre del 2019 a la plaça Urquinaona de Barcelona, quan el fotògraf estava cobrint els disturbis en les protestes per la condemna a la cúpula del procés.

En el judici, Garcia va explicar que un policia li va comunicar que estava detingut i va demanar ajuda a un company per practicar l’arrest, en un moment en què a la plaça Urquinaona ja no hi havia disturbis i la situació estava sota control policial.

Notícies relacionades

«En cap moment oposo resistència. Sento por i no entenc res i vull protegir el meu equip [de fotografia]», va al·legar Garcia, que va acusar diversos agents que van declarar en el judici d’incórrer en fals testimoni perquè, per exemple, va detallar que és mentida que fes pes mort amb el seu cos per impedir que el traslladessin una vegada detingut.

«Els vaig dir que em feien mal i que d’aquella manera no podia caminar, el terra estava ple de pedres, m’ofegava amb la màscara, era una situació insuportable per caminar», va indicar Garcia.