Judici a Barcelona

La fiscalia retira la pena de presó per al fotoperiodista que es va resistir a un policia

  • «No vaig pegar a l’agent, va ser ell qui em va pegar a mi», assegura el periodista gràfic Albert García

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Versions contraposades. Policia: «No va fer cas a les meves indicacions i no només això, sinó que també em va empènyer». Albert García, fotoperiodista d’‘El País’: «No vaig pegar a l’agent, ell em va pegar a mi». Aquest incident ha portat al banc dels acusats aquest dijous el reporter gràfic, que va ser detingut el 18 d’octubre del 2019 quan cobria al centre de Barcelona els disturbis en protesta per la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés. Malgrat que l’informador anava perfectament acreditat amb un braçalet, va ser arrestat.

La fiscalia ha rectificat després dels interrogatoris i ha retirat la petició de nou mesos de presó contra el fotògraf, i deixa la seva petició de pena en una multa de 4.800 euros per un delicte de resistència i lesions lleus. La defensa nega que hi hagués resistència i que no hi ha proves que l’informador agredís. «No és acceptable que existeixi una coacció que els impedeixi fer la seva feina amb l’advertència que poden ser objecte d’un procés penal», ha argumentat la lletrada Marisa Díaz. «Capturar una imatge no és delicte, donar informació als ciutadans no és delicte».

Desenes de persones s’han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia per recolzar el fotoperiodista Albert Garcia. Els manifestants, principalment companys de professió, han denunciat que aquest és un «judici a la premsa» i exigeixen l’absolució de Garcia. Diverses entitats, com l’Escola de Periodistes de Catalunya, comitès professionals i sindicats de periodistes, han firmat un manifest en què afirmen que les imatges gravades durant la detenció de Garcia demostren que «en cap cas hi va haver agressió, desobediència o obstrucció». Per això, consideren que tot el cas contra el fotoperiodista és un «muntatge policial» per justificar una detenció «injusta, desproporcionada i repressiva».

Albert García ha explicat durant el judici que aquell 18 d’octubre del 2019 el diari en què treballa el va enviar a cobrir les protestes per la sentència. Al carrer Junqueras amb Via Laietana, va observar que la policia immobilitzava una persona. Ràpidament s’hi va acostar per fotografiar l’escena. «Portava el braçalet oficial», ha recordat al judici celebrat a la Ciutat de la Justícia. Portava casc, ulleres i una mascareta per protegir-se. «Un agent em tapava perquè no fotografiés i em va donar una empenta, li vaig recriminar l’actuació i li vaig demanar explicacions. Li vaig dir que jo estava treballant. Va cridar que l’havia agredit i va dir als seus companys que em detinguessin. Em van agafar i em van tirar a terra i em van donar cops», ha explicat. Després el van portar a la comissaria «d’una manera molt incòmoda, indigna», ha insistit. «Jo en cap moment el vaig empènyer», ha repetit.

«Ara sí que me l’emporto detingut»

Notícies relacionades

El policia, no obstant, va donar una versió totalment oposada. Segons el seu relat, es va acostar a uns companys mentre retenia una persona. «Aparteu-vos, aparteu-vos», va cridar a la premsa. Va ser llavors quan, al girar-se, es troba de cara a Albert García «i em dona una empenta, l’agafo i forcegem». En aquest estira-i-arronsa, ha relatat, es va fer mal a un dit («com una estrebada») i va pensar: «Ara sí que me l’emporto detingut». Va demanar a uns companys que practiquessin l’arrest. Els mitjans de comunicació que estaven al lloc van protestar per l’arrest i van intentar que deixessin en llibertat el fotoperiodista, però no va ser possible. 

El policia ha afirmat que el fotoperiodista «va fer cas omís a les seves indicacions i no només això, sinó que també em va empènyer» i ha reconegut que no va veure que Garcia portés el braçalet identificatiu com a periodista, tot i que quan el tenia agafat sí que va observar que portava una càmera de fotografiar. Les explicacions sobre l’empenta han sigut ratificades per companys de l’agent lesionat (ha presentat un informe de lesions). La periodista Anna Punsí ha explicat que quan es va detenir el fotoperiodista la situació era més tranquil·la i ha remarcat que el reporter gràfic «no estava impedint en cap moment una actuació policial». Al seu entendre, els agents pretenien impedir que es gravés una detenció. El redactor d’‘El País’ Pablo Ordaz ha desmentit el que s’exposa a l’atestat policial que va dir als agents que el fotògraf era un professional polèmic. «Com pot ser que digués això, si intentava empatitzar amb els agents i que el deixessin en llibertat», ha detallat.

Temes:

Justícia