A partir del 2025
Espanya promet 1.350 milions d’euros als fons de solidaritat climàtica
Sánchez es compromet a augmentar l’ajuda espanyola als països més vulnerables a la crisi climàtica
El president es mostra esperançat que la COP26 «suposi el punt d’inflexió» per al planeta
En l’arrencada de la Cimera del Clima de Glasgow (COP26), Espanya s’ha compromès a augmentar la seva aportació als fons de solidaritat climàtica per ajudar els països en vies de desenvolupament a fer front a la crisi climàtica. Així ho va anunciar aquest dilluns el president del Govern, Pedro Sánchez, durant el seu discurs davant els líders de tot el món. «Ens comprometem a augmentar el finançament climàtic per arribar al 2025 amb un increment d’un 50% respecte al nostre compromís actual. El nostre objectiu és arribar als 1.350 milions d’euros anuals a partir del 2025», va explicar el president en la seva intervenció.
L’anunci de Sánchez suposa una resposta directa davant la ‘promesa incomplerta’ dels 100.000 milions contra la crisi climàtica, un acord al qual fa ja una dècada els països de renda alta van arribar per ajudar les zones més pobres del planeta a mitigar l’impacte de la crisi climàtica i que, en el dia d’avui, encara no s’ha complert. «El compliment de l’objectiu dels 100.000 milions de dòlars serà una de les proves de foc de la COP26 a l’hora de recuperar la confiança entre els països del nord i el sud. Espanya hi posarà de la seva part», va afirmar el president en relació amb l’augment del compromís espanyol amb aquest programa solidari.
En el seu discurs, Sánchez també va anunciar que Espanya donarà el 20% dels seus nous drets especials de gir (DEG) a països vulnerables. Això, segons recull el comunicat de la Moncloa, «suposarà un mínim de 350 milions al Fons per a la Reducció de la Pobresa de l’FMI i la resta, al nou Fons per a la Resiliència i la Sostenibilitat, una vegada s’hagi creat». Així mateix, Espanya també s’ha compromès a aportar 30 milions d’euros al fons d’adaptació de les Nacions Unides el 2022.
Objectius sostenibles
Sánchez va ser el primer a prendre la paraula durant la cimera mundial dels líders que aquest dilluns va seguir l’acte inaugural per a les negociacions de Glasgow. «Des que ens vam reunir a Madrid fa dos anys [a la COP25], la certesa dels catastròfics riscos de l’emergència climàtica és cada vegada més gran», va destacar el president. «Els científics certifiquen el codi vermell en el qual ens trobem. La bona notícia és que sabem el que s’ha de fer. Però necessitem determinació política i acció immediata», va afegir.
El president va aprofitar el seu discurs per «alinear l’ambició a curt termini amb una mirada de llarg abast». Concretament, Sánchez va demanar reduir emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per limitar l’escalfament global a un màxim d’1,5 graus centígrads (en línia amb l’acord assolit aquest cap de setmana pel G-20 a Roma). «Hem d’apostar per les energies renovables, l’eficiència energètica, la mobilitat neta, la conservació i restauració d’ecosistemes i la rehabilitació urbana. Hem d’abandonar els combustibles fòssils, i és fonamental protegir la biodiversitat i preservar els nostres oceans i l’Antàrtida», va remarcar.
30.000 milions en transició
Notícies relacionadesQuant a la transició ecològica espanyola, Sánchez va destacar que en els últims quatre anys Espanya ha reduït la generació elèctrica de carbó en un 90%. Un altre dels assoliments que el president va lluir davant els seus homòlegs internacionals va ser la primera llei de canvi climàtic i transició energètica del país i «la decisió de destinar gairebé 30.000 milions d’euros en els pròxims tres anys a la transició ecològica».
El primer dia de la Cimera del Clima de Glasgow, Sánchez també es va mostrar esperançat que aquesta COP26 «suposi el punt d’inflexió que impulsi un veritable canvi de rumb del planeta a través d’una acció solidària, contundent i urgent». Aquest optimisme, compartit per caps d’Estat i de Govern de tot el món, té dues setmanes per traslladar-se en nous acords climàtics. El dia 12 de novembre sabrem si la COP26 ha aconseguit, per fi, transformar la teoria en la pràctica. Les promeses, en acords.
Cimera del clima Canvi de Govern G-20 PSOE Govern Pedro Sánchez Regne Unit Crisi Climàtica Teresa Ribera Rodríguez