Cimera de Glasgow

Els líders mundials prometen que Glasgow serà el «principi de la fi del canvi climàtic»

Els líders mundials prometen que Glasgow serà el «principi de la fi del canvi climàtic»
1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’última oportunitat per salvar el planeta comença a construir-se a la mateixa ciutat que va veure néixer les primeres màquines de vapor que fa més d’un segle van començar a escopir pol·lució a l’atmosfera i que, a la llarga, han desencadenat una crisi climàtica sense precedents. «Glasgow, la ciutat on va començar a funcionar el ‘rellotge de la fi del món’ i ara ha de convertir-se en un punt d’inflexió; en el principi de la fi del canvi climàtic», ha argumentant aquest dilluns el primer ministre britànic, Boris Johnson, durant la inauguració de la Cimera del Clima de Glasgow (COP26) davant l’atenta mirada de caps d’estat i líders polítics de tot el món.

Notícies relacionades

Durant les pròximes dues setmanes, la ciutat escocesa serà escenari d’unes negociacions clau per frenar l’avenç de l’escalfament global i mitigar l’impacte de la crisi climàtica. Aquest dilluns, com a preàmbul a aquest debat, activistes de tot el món han pres la paraula durant la inauguració de l’esdeveniment per posar rostre a aquesta emergència d’abast global. «A Kenya ja veiem com el canvi climàtic està agreujant les sequeres i empitjorant la fam», ha relatat l’activista Elizabeth Wathuti. «A l’Amazònia, els rius moren i els animals desapareixen. La terra està parlant i ens diu que no tenim més temps», ha afegit l’activista indígena Txai Surui en un emotiu discurs davant els líders mundials.

Així ha sigut com la Cimera del Clima de Glasgow, després de mostrar la cara més humana dels danys causat per la crisi climàtica, ha donat peu a un compromís unànime dels caps d’estat de tot el món. Almenys sobre el paper, pràcticament tots els països presents a la COP26 es comprometen a augmentar els seus compromisos climàtics; a sufragar els danys dels extrems climàtics en el sud global i a posar mesures més fermes per limitar l’augment global de les temperatures a un màxim d’1,5 graus de mitjana. Aquesta és la promesa amb què arrenca la cimera.