Des d’aquest dilluns

Doble vacunació de grip i Covid: aquest és el calendari per comunitats

7
Es llegeix en minuts
EFE

A partir d’aquest dilluns les comunitats podran començar a administrar la dosi de reforç de la Covid-19 als més grans de 70 anys: algunes no han concretat dates, d’altres aprofitaran la campanya de la grip per posar les dues punxades alhora i d’altres optaran per separar-les.

El 25 d’octubre és la data que va pactar la Comissió de Salut Pública per començar a donar un record de Pfizer a la població general de més de 70 anys que hagin completat la pauta fa almenys sis mesos, tot i que Andalusia s’ha avançat uns dies.

Els més grans de 70 anys han sigut els següents perfilats en l’estratègia de vacunació per rebre una punxada extra contra la Covid, després de la gent gran de les residències i els col·lectius del grup 7 (immunodeprimits severs per trasplantament, alguns pacients oncològics, malalts renals en hemodiàlisi o persones amb síndrome de Down més grans de 40, entre d’altres).

En un moment en què l’evolució de l’epidèmia de la grip, que l’any passat va ser inexistent, és una incògnita per als experts, moltes autonomies han apostat per la vacunació conjunta, una cosa que els permet l’esmentada estratègia.

Per a més grans de 65 anys

De fet, l’última actualització publicada dimarts passat, puntualitza que la vacuna anti-Covid es pot administrar alhora, en llocs anatòmics diferents, que qualsevol altra, també la de pneumococ i la de la diftèria, tètanus i tos ferina (dTpa).

La de la grip està aconsellada per als més grans de 65, menors d’aquesta edat amb un alt risc de complicacions derivades del virus o que estiguin institucionalitzades de manera prolongada; embarassades en qualsevol trimestre de gestació i dones durant el puerperi (fins als 6 mesos després del part i que no s’hagin vacunat durant l’embaràs) i nadons de 6 mesos a dos anys amb antecedents de prematuritat menor de 32 setmanes de gestació.

També per a persones que poden transmetre la grip a aquelles que tenen un alt risc de presentar complicacions, com els sanitaris.

De moment, només els més grans de 70 podran tenir les dues vacunes, tot i que el calendari i les dates difereixen segons quina comunitat.

Andalusia

Va començar ja dilluns passat a administrar la dosi addicional als més grans de 70 anys, una iniciativa que ha fet coincidir amb la de la grip que ja es va posar en marxa prèviament per als pacients immunodeprimits i a les residències de gent gran. Andalusia va començar a inocular la vacuna antigripal el 15 d’octubre a les persones de residències de gent gran i de centres de discapacitat, i dilluns la va ampliar a la resta de col·lectius per als quals està recomanada.

Aragó

Dilluns comença el procés de vacunació contra la grip a les residències de gent gran, després de la qual cosa s’obriran, de manera gradual i en funció de la disponibilitat de dosis, les agendes per a l’autocita per als següents grups d’edat i sectors a què per riscos per a la salut o característiques de la seva professió es recomani immunitzar-se davant aquest virus. A més, en els més grans de 70 anys l’administració de la vacuna contra la grip serà de manera paral·lela a la de la tercera dosi de la Covid-19, si bé podran escollir si les reben totes dues o una de les dues.

Astúries

No anunciarà fins la setmana que ve la data d’inici de la campanya de vacunació de la grip; preveu la inoculació conjunta per a més grans de 70 anys, si bé podrà ser realitzada el mateix dia o en moments diferents.

Balears

El Servei de Salut de les Balears, Ib-Salut posarà juntes les vacunes entre el 4 i el 21 de novembre. La línia Infovacuna ha començat ja a trucar als que compleixin o hagin complert els 70 anys el 2021 i als més grans d’aquesta edat per vacunar-los. Les persones d’aquesta franja d’edat poden també anar als centres de salut per demanar cita per rebre alhora les injeccions. Quant a la campanya habitual de la grip, començarà el 22 de novembre i es prolongarà fins al 17 de desembre.

Canàries

Majors de 60 anys, embarassades, alguns malalts crònics, personal sanitari i cuidadors de persones vulnerables són els grups objectiu de la campanya de vacunació de la grip a les Canàries que començarà dijous vinent, dia 28. Les illes fomentaran la doble vacunació contra la Covid-19 i la grip, amb les punxades en braços diferents.

Cantàbria

Té previst iniciar la vacunació contra la grip a principis de novembre, tot i que encara no té data fixada perquè s’espera l’arribada dels fàrmacs. Aquesta dosi es donarà alhora que la tercera contra la Covid-19, una a cada braç.

Castella-la Manxa

La tercera dosi de la Covid a més grans de 65 que no estan a residències començarà dilluns, però caldrà esperar a rebre la de la grip fins a principis de novembre. La intenció és posar alhora la grip i l’addicional de la Covid als més grans de 70, excepte els que rebin el reforç de la Covid la setmana que ve, que hauran de tornar més endavant per rebre la de la grip.

Castella i Lleó

La campanya de vacunació contra la grip i pneumococ serà esglaonada aquesta temporada a Castella i Lleó, i començarà dimarts amb els més grans de les residències; ja en la primera o segona setmana de novembre es passarà als més grans de 70 anys, als quals se’ls administrarà alhora la dosi de record contra la Covid. Després serà el torn dels més grans de seixanta anys a la comunitat i dels grups de risc i essencials per als quals està indicada aquesta vacuna.

Catalunya

Iniciarà de manera generalitzada l’administració de la tercera dosi de la vacuna contra la Covid aquest dilluns els més grans de 70 anys. En el moment de concertar la cita al centre d’atenció primària, l’usuari tindrà l’opció de demanar l’administració al mateix temps de les dues vacunes, una a cada braç, o bé fer-ho per separat, un dia la de la grip i un altre la de reforç de la Covid.

País Valencià

La vacunació de la grip i de la tercera dosi començarà al País Valencià a partir de la setmana vinent, però encara no han concretat dia

Extremadura

Prepara la logística necessària per a un escenari en el qual la vacuna de la grip coincidirà amb la tercera dosi de la vacuna del coronavirus: el Govern extremeny ha fixat la primera setmana de novembre per tractar-se del moment «més adequat», ja que el primer pic es preveu per a mitjans de gener. Amb la pràctica totalitat dels usuaris de les residències ja vacunats amb la dosi addicional contra la Covid, ha començat aquesta setmana a administrar-la als més grans de 70 anys no usuaris de centres residencials.

Galícia

A Galícia la campanya comença demà amb els més grans de 80 que no estan en residències. Només d’aquesta edat d’ara endavant hi haurà concomitància entre la vacuna antigripal i contra la Covid. La franja 70-79 serà citada des de mitjans de novembre i en les persones d’aquest grup no se simultaniejaran les injeccions.

Madrid

Madrid injectarà simultàniament les dues a més grans de 70 anys a partir d’aquest dilluns. Durant les dues primeres setmanes de campanya de la grip, només els pertanyents a aquest grup d’edat podran citar-se amb els professionals d’Infermeria del seu centre de salut per via telefònica.

Múrcia

Començarà a finals d’aquest mes o a principis de novembre la vacunació de la grip a més grans de 70 anys, als quals alhora se’ls administrarà la dosi extra contra el coronavirus. Seran els centres de salut els que truquin als pacients i una vegada s’hagi acabat amb les persones de més de 70 anys, s’anirà estenent progressivament als col·lectius de més risc per als quals està indicada l’antigripal.

Navarra

És una de les comunitats que demà dona el tret de sortida a la campanya de vacunació antigripal que es combinarà amb una dosi addicional conjunta en el cas de les persones de 70 i més anys, així com en aquelles considerades població de molt alt risc que conformen el grup 7 de l’estratègia de vacunació. El procés de citació s’ha iniciat ja aquests dies amb l’enviament progressiu d’SMS a la població diana a partir de 60 anys, de manera que puguin citar-se pels canals habilitats (telefònicament, cita web i correu electrònic).

País Basc

El Servei Basc de Salut-Osakidetza va iniciar la campanya contra la grip el 18 d’octubre amb els col·lectius de risc i l’obrirà a la població en general a partir del 15 de novembre. A més, oferirà la tercera dosi alhora que la de la grip a persones de 70 anys o més.

Notícies relacionades

La Rioja

La Rioja ha acabat aquesta setmana amb la vacunació als més grans de les residències. A finals d’octubre, encara sense determinar la data, iniciarà la vacunació de la grip, que, en el cas dels més grans de 70 anys, simultaniejarà amb la tercera dosi contra la Covid. EFE