ARNm

La tercera dosi de Pfizer i Moderna podrà posar-se alhora que la vacuna de la grip

  • També juntament amb la del pneumococ, la diftèria, el tètanus i la tos ferina

La tercera dosi de Pfizer i Moderna podrà posar-se alhora que la vacuna de la grip

REUTERS / ALBERT GEA

2
Es llegeix en minuts

Les vacunes d’ARNm davant la Covid-19, Pfizer i Moderna, es poden administrar alhora, en llocs anatòmics diferents, que qualsevol altra, no només la de la grip sinó també la de pneumococ o la de la diftèria, tètanus i tos ferina (dTpa). Així consta en la novena actualització de l’estratègia de vacunació publicada aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat, que recull tots els acords assolits per la Comissió de Salut Pública des del passat 1 de juliol, quan en van fer la vuitena revisió, entre els quals hi ha els referents a la dosi de record i l’addicional.

Els grups a què de moment està destinada aquesta nova punxada són els interns de residències i els més grans de 70 anys en general als sis mesos com a mínim d’haver completat la pauta; en el cas d’immunodeprimits severs contemplats en el grup 7 ho faran passats almenys 28 dies.

El document recorda que els reforços es faran sempre amb Pfizer i Moderna, inclosos aquells que poguessin haver rebut al seu dia AstraZeneca o Janssen.

A més, consolida la possibilitat d’encavalcar diferents vacunes: «Les vacunes d’ARNm davant la Covid-19 es poden administrar de manera concomitant amb qualsevol vacuna, en llocs anatòmics diferents, inclosa la vacuna contra la grip i pneumococ», que el calendari habitual recomana per a més grans de 65 anys, nens menors de 5 i grups de risc.

De la mateixa manera, l’estratègia insisteix en la crida a les embarassades per vacunar-se; també elles podran rebre alhora aquest fàrmac juntament amb el de la grip o la dtPa que se’ls aconsella posar-se a partir de la setmana 27 de gestació.

La vacuna contra la Covid-19 també està recomanada a dones en període de lactància i en aquelles que desitgin quedar-se embarassades.

D’altra banda, la novena actualització acota de sis mesos a entre 4 i 8 setmanes el termini en què els menors de 65 anys que s’hagin infectat poden rebre la seva dosi; no obstant, aquells que s’han contagiat després de la primera punxada sí que completaran la pauta amb una segona quan estiguin completament recuperats i hagin transcorregut de 4 a 8 setmanes.

Notícies relacionades

Com a novetat, amplia l’oferta de la vacunació als viatgers internacionals, fins ara limitada només als realitzats per feina i en funció de la situació epidemiològica de la destinació, de manera que «als centres de vacunació internacional, la vacunació es realitzarà independentment del tipus de viatge a realitzar o les dades d’incidència de la Covid-19 al país de destinació».

Finalment, introdueix una sèrie de recomanacions per completar la vacunació en persones que han rebut alguna dosi fora d’Espanya, tant de vacunes disponibles a la UE o prequalificades per l’OMS com d’aquelles que no ho estan.