Menys d’un 0,1%

Sanitat registra poc més de 45.000 efectes secundaris després d’administrar més de 70 milions de vacunes de Covid

  • La majoria dels casos notificats, dels quals gairebé 9.500 es van considerar greus, són de persones d’entre 18 i 65 anys (88%) i el 74% del total, dones

Sanitat registra poc més de 45.000 efectes secundaris després d’administrar més de 70 milions de vacunes de Covid
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, ha registrat fins al moment un total de 46.573 casos de reaccions adverses a les vacunes contra la Covid-19, davant les més de 70 milions de dosis administrades. Els trastorns generals (febre i malestar) del sistema nerviós (cefalea i marejos) i del sistema musculoesquelètic (miàlgia i artràlgia) són els símptomes més comuns en els casos notificats.

Per tant, aquests 46.573 casos corresponen a un 0,0665% de casos de les dosis administrades, de les quals el 71% van ser comunicats per professionals sanitaris i el 29% per ciutadans. La majoria dels casos registrats són persones d’entre 18 i 65 anys (88%) i el 74% del total, dones.

Notícies relacionades

De totes les notificacions se’n van considerar greus 9.430 per motius que requerien o prolongaven l’hospitalització, van donar lloc a una discapacitat significativa o persistent, o a una malformació congènita, van posar en perill la vida o van resultar mortals, o qualsevol altra condició que es considerés mèdicament significativa.

Notificacions

Aquestes dades estan recollides pel Sistema Espanyol de Farmacovigilancia de Medicaments d’Ús Humà (SEFV-H), integrats pels Centres Autonòmics de Farmacovigilància i coordinat per l’AEMPS, que de forma contínua valora les sospites de reaccions adverses notificades a Espanya amb tots els medicaments autoritzats, incloent-hi les vacunes. Segons l’AEMPS, les dades que es presenten recullen les notificacions rebudes a Espanya d’esdeveniments adversos ocorreguts després de la vacunació davant la Covid-19, però que «no es poden considerar reaccions adverses degudes a la vacuna fins que no es confirmi una relació causal amb la seva administració». A més, l’AEMPS afirma que, amb la informació actual, tampoc «es pot establir una relació causal entre l’administració» de Pfizer i Moderna amb «trastorns menstruals», tot i que en el cas del compost de Pfizer/BioNTech sí que es pot parlar d’«eritemes multiformes, parestèsies/hipoestèsies, astènia, letargia, disminució de la gana i sudoració nocturna».