Ampli operatiu

Cop policial a una màfia que traficava amb tortugues protegides

  • Els investigadors van intervenir telèfons, com si es tractés de ‘narcos’, per poder desarticular la xarxa que venia exemplars portats des de llocs remots, com les illes Maurici i les Seychelles

  • Els encausats ‘blanquejaven’ la documentació dels exemplars utilitzant papers legals de cries nascudes en captivitat o de peces que havien mort

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Telèfons intervinguts i registres. Com si d’una organització de narcotràfic es tractés, un jutjat de Barcelona, la Guàrdia Civil i els Agents Rurals investiguen una xarxa de tràfic il·legal de tortugues protegides que exportaven de països exòtics, com les illes Maurici o les Seychelles. No només les comercialitzaven a Espanya, sinó també a Europa, movent importants quantitats de diners. Un exemplar pot valer uns 10.000 euros. Per ara, hi ha vuit persones imputades. La trama utilitzava la documentació d’animals morts o de cries nascudes en captivitat per ‘blanquejar’ els exemplars i poder vendre’ls. L’objectiu és acusar-los no només de contraban, sinó també de pertinença a grup criminal i falsedat

La investigació va néixer d’una operació realitzada el 2017 a Madrid contra una organització de tràfic d’espècies protegides. A partir de les converses telefòniques intervingudes, els agents van constar l’existència a Catalunya d’un criador de rèptils que presumptament participava en el lucratiu negoci. Aquesta persona era coneguda a les fires que s’organitzen sobre aquests animals, algunes a l’estranger i a nivell internacional.

Davant aquests indicis, el Servei de Medi Ambient de la Fiscalia de Barcelona va considerar la necessitat de punxar més telèfons, sobretot el del criador de rèptils, i, per a això, va presentar el febrer del 2018 una denúncia davant els jutjats. «És un món molt tancat i els que hi participen es coneixen entre ells», expliquen a EL PERIÓDICO fonts de la investigació. En aquesta ocasió, a més, es va procedir a una cosa inusual: el jutge va encarregar les indagacions sobre la trama a dos cossos diferents, el Seprona, de la Guàrdia Civil, i als Agents Rurals de la Generalitat.

Quinzena de registres

El 23 d’octubre del 2020 es va procedir a realitzar una quinzena de registres a tot Espanya, com Madrid, Múrcia, les Canàries, Galícia, Madrid i Catalunya. A la comunitat catalana, els agents van detenir quatre persones i van entrar en tres registres vivendes de Corbera de Llobregat (Baix Llobregat), Masquefa (Anoia) i Riells i Viabrea (Selva), i van alliberar 167 tortugues i es van localitzar closques amb els seus xips identificatius. En tot l’Estat es van intervenir 350 animals i nombrosa documentació. Els investigadors també van poder interceptar enviaments d’exemplars per missatgeria. 

Tot i que els éssers vius rescatats són originaris de tots els racons del planeta, el flux principal procedia d’Amèrica del Sud, un lloc de gran diversitat biològica gràcies a la selva amazònica i amb uns països amb marcs legals menys proteccionistes que els europeus. Però també s’hi han trobats exemplars originaris d’Àsia, l’Àfrica i Oceania. Entre les confiscades hi ha tortugues de l’espècie estrellada de Madagascar o gigantea. L’organització utilitzava Espanya com a porta d’entrada al continent europeu. Els investigadors afirmen que l’entramat es valia de documentació falsificada o ‘blanquejaven’ amb papers d’altres animals similars procedents de cria en captivitat o que havien mort.

Les mules

Notícies relacionades

La desarticulació d’aquesta xarxa ha permès dissoldre una xarxa de mules, la principal missió de la qual era traslladar-se fins als països d’origen dels animals i portar a Espanya els animals amagats dins de maletes o cries enrotllades en mitjons, tancades en una carmanyola o en ampolles de refresc. Així mateix, es va descobrir una xarxa de veterinaris que proporcionaven la documentació falsa, segons la Guàrdia Civil. El procés judicial està avançat i únicament s’espera un informe del Servei Oficial d’Inspecció, Vigilància i Regulació del Comerç Extgerior (Soivfe). Els imputats, d’entrada, se’ls està investigant per contraban i falsedat, però la fiscalia estudia si pot aplicar-los la pertinença a un grup criminal, amb la qual cosa la pena podria disparar-se. Les transferències econòmiques detectades amb l’estranger a alguns dels traficants superen els 100.000 euros anuals.

Però aquest no és l’únic cop al tràfic il·legal de tortugues protegides que s’està investigant als jutjats de Barcelona. El 5 d’abril del 2019, la Guàrdia Civil, en col·laboració amb l’Agència Tributària, van intervenir a la duana de la Terminal 1 de l’aeroport Josep Tarradellas-el Prat, 76 cries de tortugues terrestres vives de l’espècie gigantea (‘Aldabrachel gigantea’), d’entre un i dos anys, que un passatger de nacionalitat italiana transportava al seu equipatge. Aquesta persona havia arribat en un vol procedent de l’illa Seychelles, amb escala a Doha (Qatar). Aquesta espècie està considerada una de la més grans del món, ja que pot arribar en el cas dels mascles fins a 250 quilos i en el de les femelles els 165. Una altra de les seves característiques en la longevitat: poden viure fins a 165 anys. Mesos després, el desembre del 2020, i estirant del fil, els agents van localitzar un zoològic il·legal a Sant Vicenç de Montalt (Maresme), on es van trobar tortugues i altres rèptils.