123 afectats

Comença el judici pels 500 sismes que va causar la injecció de gas a Castor

1
Es llegeix en minuts
Enrique Ballester
Enrique Ballester

Periodista

ver +

L’Audiència de Castelló acull des d’aquest dilluns el judici del conegut com el cas Castor, on estan acusats dos directius d’Escal UGS i que mirarà de determinar la responsabilitat dels processats en més de 500 sismes que va causar la injecció de gas a la plataforma Castor, clausurada des del 2017.

Segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, a més dels dos acusats, Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau, declararan, al llarg d’11 sessions, un total de 189 testimonis, 6 testimonis pèrits i 35 pèrits.

Les sessions començaran a les 10 hores amb la declaració dels dos acusats, Recaredo del Potro, que va ser president d’Escal UGS, i el conseller delegat, José Luis Martínez Dalmau. També consta com a acusació la pròpia mercantil com a persona jurídica.

L’acusació popular, exercida per l’Associació Nacional Arca Ibèrica, demana set anys de presó per als dos directius de l’exconcessionari Escal UGS pels presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient «amb risc greu de perjudici per a la salut de les persones i greu risc de deteriorament irreversible o catastròfic».

Danys a vivendes

Els fets van passar el setembre del 2013, quan la injecció de gas sota terra a la plataforma Castor davant la costa de Vinaròs va provocar una sèrie de sismes, més de 500.

Notícies relacionades

Alguns van ser sentits per la població i nou van causar «danys de consideració» a nou vivendes de Vinaròs i Sant Mateu, a la província de Castelló, i Amposta i Sant Carles de la Ràpita, en la de Tarragona, segons assenyala la interlocutòria d’obertura de judici oral del jutjat de Vinaròs.

Un total de 123 afectats per aquests sismes provocats pel projecte Castor reclamen a l’empresa concessionària Escal UGS 1.845.000 euros pel danys morals produïts per «l’onada de pànic generalitzat» conseqüència dels 552 sismes que es van detectar a les poblacions afectades.