La lluita contra la pandèmia

Argimon pronostica una «pujada controlada de casos» de Covid pel final de les restriccions a Catalunya

  • El conseller de Salut assegura que abans de «tornar a un tancament», el Govern demanarà al TSJC utilitzar el passaport Covid

Argimon pronostica una «pujada controlada de casos» de Covid pel final de les restriccions a Catalunya

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
ACN

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha valorat molt positivament les actuals xifres del coronavirus a Catalunya, «mai vistes des de la sortida de la primera onada de la pandèmia», amb una incidència acumulada de 19 casos per 100.000 habitants. No obstant, ha pronosticat que amb el final de la majoria de restriccions, la corba de contagis podria tornar a pujar. «La setmana que ve pujarà una mica. Serà una pujada controlada», ha afirmat aquest dissabte durant una entrevista a Catalunya Ràdio.

Davant una situació d’un repunt de casos, Argimon ha assegurat que el Govern intentarà evitar un nou tancament i per a això recorrerà al passaport Covid. «Abans de tornar a un tancament, demanaríem al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la possibilitat d’utilitzar el certificat digital Covid», ha assenyalat, abans d’apuntar que no és partidari del passaport Covid perquè «no deixa de ser una restricció de drets i llibertats». No obstant, l’assumeixen com a mal menor abans de tornar al tancament. «L’hem utilitzat (el passaport Covid) en l’oci nocturn perquè s’havia de donar vida al sector», ha afegit.

Argimon ha instat a «no espantar-se davant un repunt de casos» perquè, ha dit, ja ho han patit també països com Dinamarca, amb un nivell de vacunació similar a Catalunya i que va aixecar la majoria de restriccions fa tres setmanes.

El titular de Salut confia que el coronavirus «es torni un virus estacional» i que aquest Nadal sigui com els anteriors a la pandèmia. També s’ha referit a l’ús de la mascareta. Ha defensat que «no s’ha de córrer per eliminar» aquesta protecció. Ha reiterat que un dels primers col·lectius que podran deixar de portar mascareta seran els nens a les escoles. I ha apuntat que això podria passar al llarg d’aquest curs.

Notícies relacionades

Sobre la tercera dosi de la vacuna de la Covid, el titular de Salut ha assenyalat que s’ha d’esperar a conèixer el resultat dels estudis en marxa per saber si és necessària aquesta dosi de reforç en les persones d’entre 50 i 60 anys. Argimon és partidari d’avançar en la vacunació dels «països del sud», «abans que posar terceres dosis aquí».

Argimon ha assenyalat que seria «ingenu» pensar que els Pressupostos de la Generalitat per al 2022 poden ser similars als del 2020 o el 2019, i ha demanat una dotació més gran per a Salut per fer front a la despesa derivada de la pandèmia i per protegir la salut mental.