Sentència a Madrid

¿Em poden multar per tenir el cotxe aparcat sense haver passat l’ITV?

¿Em poden multar per tenir el cotxe aparcat sense haver passat l’ITV?

EFE / JAVIER LÓPEZ

1
Es llegeix en minuts

Una jutge de Madrid ha establert que no es pot sancionar per no haver passat l’ITV a un vehicle estacionat en una sentència que anul·la una multa de 200 euros imposada per aquesta raó al propietari d’un automòbil que no circulava, sinó que estava aparcat.

Es tracta d’una resolució que «estableix un important precedent judicial en relació amb les multes que s’estan imposant per no passar la inspecció tècnica de vehicles (ITV) a vehicles que no circulen, obtingut pels serveis jurídics d’Automobilistes Europeus Associats (AEA), segons informa aquesta organització.

L’AEA assegura que en els dos últims anys la Direcció General de Trànsit (DGT) ha imposat més d’un milió de multes per no passar l’ITV per un import aproximat d’uns 200 milions d’euros.

Recurs

La jutge del Contenciós Administratiu número 33 de Madrid, Loreto Feltrer, ha resolt un recurs promogut pels advocats d’AEA i ha considerat que «l’il·lícit a sancionar està constituït pel fet de circular no per l’incompliment de sotmetre el vehicle < la ITV de manera periòdica».

D’aquesta manera fonamenta que només es poden sancionar per no haver passat la ITV els vehicles que circulin.

El cas es va iniciar per la denúncia formulada per la Policia Municipal de Madrid a un vehicle estacionat en un carrer de la capital pel fet de no haver-se sotmès a la ITV periòdica establerta reglamentàriament.

Competència municipal

Atès que les infraccions relatives a les condicions tècniques i a l’assegurança obligatòria estan excloses de la competència municipal la sanció la va imposar el cap provincial de Trànsit de Madrid després de rebutjar les al·legacions plantejades pel multat, que va plantejar recurs judicial a través dels lletrats de l’AEA.

Notícies relacionades

La sentència estima el recurs del sancionat contra la resolució de la Direcció Provincial de Trànsit que li va imposar l’esmentada multa de 200 euros, que queda anul·lada.

En un comunicat, el president de l’AEA, Mario Arnaldo, comenta que «aquesta sentència recull de manera admirable la doctrina del Tribunal Constitucional en relació amb el principi de reserva legal en matèria de dret administratiu sancionador».