Pressupostos de l’estat

El pressupost en Sanitat cau gairebé un 10% per la menor inversió en vacunes

  • El pressupost en Sanitat cau gairebé un 10% per la menor inversió en vacunes de la Unió Europea

  • Els comptes contemplen 30 milions per a salut mental i 44 per ampliar la cartera de serveis en salut bucodental

A1-119200552.JPG

A1-119200552.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Els Pressupostos de l’Estat destinats al Ministeri de Sanitat per a l’any 2022 minven gairebé el 10% al passar de 7.330 milions el 2021 a 6.606 milions l’any vinent. No obstant, aquesta reducció es deu al fet que, amb més del 87% de la població diana vacunada, la partida destinada a l’adquisició de vials és quantitativament més baixa. De fet, el fons europeu destinat a la compra passa de 2.436 milions a 733. Però el Govern central compensarà aquesta reducció amb 439 milions, ja que no es descarta que pugui aparèixer una variant que escapi a la protecció que subministren les vacunes autoritzades o que s’hagi de subministrar una dosi de reforç a una part substancial de la població. En aquests moments la tercera dosi està aprovada per a les persones immunodeprimides, en residències o per a més grans de 70 anys.

I sense comptar l’adquisició de vacunes, els recursos destinats a la política sanitària creixen un 11%, fins als 5.434 milions d’euros. I en comparació amb el 2019, abans de l’arribada de la Covid, l’augment és encara major. Aquell any, incloent-hi les polítiques de serveis socials i consum, que ara estan esqueixades en altres ministeris, el pressupost va ser de 3.133 milions.

Els comptes per al 2022 inclouen 175 milions per reforçar l’Atenció Primària, després que el Govern i les autonomies s’hagin compromès a aprovar, abans que finalitzi l’any, un pla d’acció que «garanteixi una atenció pròxima, equitativa i cohesionada» a tot el territori nacional. I és que l’epidèmia de Covid ha posat de manifest que és necessari augmentar la inversió i recuperar les retallades fetes als centres de salut, que no han donat l’abast per atendre els pacients de coronavirus i fer els rastrejos i l’adequat seguiment de la resta de pacients.

Salut mental

Els pressupostos inclouen també els primers 30 milions destinats a l’Estratègia de Salut Mental, dels 100 compromesos pel president del Govern, Pedro Sánchez, recentment. I és que l’epidèmia i la crisi econòmica han deixat darrere seu un augment de trastorns mentals com la depressió, l’ansietat i intents de suïcidi, aquests especialment entre la població jove.

El projecte de Pressupostos contempla a més 70 milions per a la «modernització d’àrees de salut a les comunitats autònomes» i 30 milions per al Fons de Cohesió Sanitària, que permet atendre patologies complexes sense importar el lloc de residència.

Salut bucodental

Notícies relacionades

Així mateix, inclou 44 milions per a l’ampliació dels serveis de salut bucodental de la cartera de serveis, que era un dels compromisos de l’acord del Govern de coalició. L’Executiu detalla que els col·lectius que es beneficiaran d’aquesta inversió són la població infantil i juvenil, les dones embarassades, la població de més de 75 anys, les persones en tractament de químio o ràdio contra el càncer o les persones amb una discapacitat que impedeixi la correcta autocura de les dents.

Finalment, destaca una dotació de 28 milions per a la implantació de la prontoteràpia, una forma de tractament de radiació que s’utilitza per destruir les cèl·lules tumorals. Els Pressupostos contemplen la posada en marxa de 10 equips de radioteràpia de protons en centres públics de tot el territori nacional que donaran cobertura «a tots els pacients necessitats d’aquests tractaments».