Seguretat Social

Així queden les pensions el 2022 | Taula

  • El Consell de Ministres aprova la revalorització de les pensions contributives segons l’IPC mitjà, que va ser el 2021 del 2,5%

Jubilados - prejubilados tema pensiones

Jubilados - prejubilados tema pensiones / MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest dimarts a la revalorització de les pensions per al 2022, inclosa ja en els Pressupostos Generals de l’Estat. L’increment entrarà en vigor a efectes de l’1 de gener del 2022 i els pensionistes ingressaran ja en la nòmina d’aquest mes la seva prestació amb les taules actualitzades. L’increment per a les pensions contributives, les més freqüents entre el col·lectiu de pensionistes i que actualment perceben 9,87 milions de persones, pujaran el 2,5%, xifra que ha resultat de l’evolució mitjana de l’IPC durant el 2021.

Concretament la fórmula que el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va pactar amb patronal i sindicats va ser calcular la mitjana de la inflació entre el novembre del 2020 i el novembre del 2021. I ha acabat resultant del 2,5%. És a dir, la pensió mitjana de jubilació al desembre era d’1.196,2 euros i aquest gener pujarà a 1.245,9 euros, uns 49,7 euros d’increment mitjà. També pujaran en la mateixa proporció totes les pensions contributives de viudetat, incapacitat temporal o orfandat.

‘Pagueta’

Notícies relacionades

La revalorització de les pensions en funció de l’IPC mitjà de l’any anterior és una novetat per al següent exercici que han pactat Govern i agents socials. Per al 2021 continua imperant la normativa heretada. Les pensions van pujar al principi d’any un 0,9%, d’acord amb la inflació esperada per a aquest any. Una vegada coneguda la inflació mitjana de dotze mesos fins al novembre, es compensarà els pensionistes aquest gener per la diferència entre aquest 0,9% i el 2,5% de final d’any. L’import final d’aquesta ‘pagueta’ dependrà, en conseqüència, del que el pensionista cobri habitualment, i pot rondar entre 220 i 340 euros, mentre que per a les de viudetat serà de 166 euros.

Les pensions mínimes pujaran el 3%

Dues novetats més que introdueixen els Pressupostos d’aquest any són el pagament d’un complement per pal·liar la bretxa de gènere. Aquest abans era una variable sobre l’import de la pensió en funció del nombre de fills. Ara és un ‘extra’ de 28 euros mensuals per cadascun dels fills i el percebrà el cònjuge que tingui una pensió menor.