No funciona cap portal

Un atac informàtic deixa la Universitat Autònoma de Barcelona sense serveis corporatius ni accés a internet

Un atac informàtic deixa la Universitat Autònoma de Barcelona sense serveis corporatius ni accés a internet

JOSEP GARCÍA

2
Es llegeix en minuts

Un atac informàtic ha deixat els serveis interns de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) sense servei des d’aquesta matinada. L’atac ha obligat a desconnectar tots els sistemes del centre i ha deixat sense correu electrònic i altres serveis tots els alumnes.

Segons ha informat la UAB, l’atac informàtic, d’una procedència que s’està investigant però sembla tractar-se d’un ‘programari segrestador’, s’ha dirigit contra els sistemes centrals de la UAB.

L’atac ha obligat els informàtics a desconnectar les xarxes internes i tallar l’accés a internet des de les facultats i altres equipaments universitaris, si bé no s’han vist afectats altres sistemes com els punts de control d’accés.

El centre informa de la situació als usuaris a través dels perfils a les xarxes socials, en les quals es recomana desconnectar tots els serveis vinculats a la UAB, inclòs el núvol, per evitar que la infecció s’estengui. També han posat els servidors en quarantena i han recomanat evitar l’ús de l’ordinador personal tant al campus com a l’exterior.

A més, es demana que si algun usuari ha rebut un fitxer anomenat http:\/\/Readme.READ i que s’ha guardat a l’escriptori, així com fitxers amb extensió .uab, s’apaguin els ordinadors i s’avisi al servei informàtic.

L’equip de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha constituït un comitè de crisi per avaluar els danys causats per l’atac informàtic i desconeix encara si podrà reiniciar els seus serveis dimecres que ve.

Suspeses les classes virtuals

Fonts de la UAB han explicat a Efe que només alguna classe puntual de la Facultat de Comunicació s’ha hagut de suspendre perquè no podien utilitzar els ordinadors i només s’han vist afectades les que s’havien de fer de manera virtual, tot i que al ser avui el pont del Pilar l’afectació ha sigut menor. A les 17.30 hores d’avui els servidors de la UAB seguien desconnectats i els tècnics, que consideren aquest atac com un dels més grans patits per la universitat, encara no han pogut restablir el servei informàtic.

Els tècnics de la UAB no han pogut assegurar a Efe si l’afectació durarà «hores, dies o setmanes», ja que encara estan avaluant l’abast de l’atac que ha fet caure els servidors.

Notícies relacionades

Sí que han confirmat que, segons les primeres avaluacions, no s’han vist afectades les bases de dades corporatives, per la qual cosa les dades personals dels alumnes no s’haurien vist afectades per l’atac, un dels molts que rep el sistema informàtic de la UAB periòdicament, però que aquesta vegada no ha pogut parar amb les contramesures previstes.

Les mateixes fonts han assenyalat que, de moment, no es podrà reprendre cap activitat que necessiti connectar-se a la xarxa o utilitzar ordinadors fins que no recuperin la còpia de seguretat i reiniciïn el sistema amb les dades d’abans de l’atac i reconstrueixin els sistemes. «Preveiem moltes hores de feina», han assenyalat a Efe les mateixes fonts.

Temes:

UAB