Art i patrimoni cultural

L’Espanya Buidada salta al videojoc Minecraft

  • El burgalès Gabriel García gestiona des del 2014 el projecte Minecrafteate, a través del qual busca conscienciar sobre la importància de conservar el patrimoni

L’Espanya Buidada salta al videojoc Minecraft
3
Es llegeix en minuts

L’Espanya Buidada suma un nou aliat en la seva lluita: Minecraft. El videojoc de construcció que compta amb més de 140 milions d’usuaris mensuals i atrau grans i petits es converteix en una eina més per visibilitzar el medi rural d’Espanya i la importància de conservar el patrimoni. Aquesta és la premissa amb què va néixer Minecrafteate, un projecte que gestiona des del 2014 el burgalès Gabriel García i que li permet fer rèpliques de monuments que formen part de l’entorn rural. 

El projecte va començar amb petites rèpliques de Burgos, com el Museu de l’Evolució Humana (MEH), però va acabar agradant-li tant que es va atrevir amb edificis més grans, com la Catedral de Burgos o el teatre Lope de Vega a Sevilla. «A partir d’allà vam començar a tenir més fama i ens vam animar a fer esglésies o patrimonis de l’Espanya Buidada». Un exemple d’això van ser les rèpliques de l’església de San Lorenzo Mártir, a Fuenteodra (Burgos), o l’església de Villamorón, també a la província burgalesa, a través de les quals espera «conscienciar sobre la conservació d’aquest patrimoni i donar-lo a conèixer». Un objectiu que Minecrafteate està aconseguint amb èxit, ja que la iniciativa està tenint una gran repercussió.

García no fa sol aquesta feina, ja que compta també amb l’ajuda de Nora Pulido, de Ciudad Real, que posa la locució i narració als vídeos que publiquen al seu canal de YouTube. Aquest canal compta ja amb més de 440 subscriptors i alguns dels seus vídeos superen les mil visites.  «Al principi era per simple entreteniment, però, veient la repercussió que anàvem tenint, volíem promoure-ho tot turísticament, independentment de si eren monuments poc coneguts o molt coneguts», afirma Gabriel García.

Fins al moment ja han fet unes 216 rèpliques digitals, l’elaboració de les quals, tal com explica el jove, tenen una gran complexitat. «El més simple es tarda a fer-lo mínim dos o tres mesos, i el màxim que portem és dos anys». Precisament aquest projecte amb què estan tardant dos anys és la Catedral de Burgos. García explica que va tardar un any a dissenyar l’exterior, i li queda encara per finalitzar-ne l’interior.

Actualment estan treballant en la rèplica de la Catedral de Ciudad Real, i els agradaria fer un rèplica de la ciutat de Burgos, una recreació que, tal com explica García, és difícil atesa l’organització dels carrers i el relleu.

Minecraft a l’aula

El videojoc Minecraft consisteix a col·locar i destruir blocs, amb l’objectiu de construir estructures tridimensionals, que permeten als usuaris explorar el món en què es desenvolupa el joc. Des de la seva creació ha divertit jugadors de diverses edats, però també se li ha donat altres usos. Per exemple, en l’àmbit educatiu.

Minecraft compta amb una versió educativa que s’utilitza a les aules, i que permet als professors fomentar les matemàtiques o altres matèries mitjançant un elements que els nens coneixen. Gabriel García assegura que li agradaria enfocar el seu projecte a aquest àmbit, per exemple, en assignatures d’història, en què es puguin portar a terme activitats que permetin crear monuments fixant-se en un estil arquitectònic determinat.

Notícies relacionades

Per parlar d’això han sigut convidats el pròxim 15 d’octubre a Còrdova, on participaran al New Gaming Experience, un congrés nacional que unirà experts en noves tècniques de gamificació, que utilitzen el videojoc com a eina per revolucionar processos d’aprenentatge, gestió dels recursos humans, difusió del patrimoni, etc.

Allà faran una conferència de 40 minuts durant la qual presentaran el seu projecte i les possibilitats que té Minecraft en el tema educatiu, de patrimoni i altres usos.