Productes naturals

¿Com alleujar el mal de coll? Remeis casolans

Les molèsties a les vies respiratòries superiors poden deure’s a múltiples factors, com infeccions o irritacions

¿Com alleujar el mal de coll? Remeis casolans
2
Es llegeix en minuts

El mal de coll és una malaltia relativament freqüent. La major part de les vegades es produeix per una infecció vírica que s’acompanya amb símptomes del refredat, com mocs, llagrimeig, esternuts i congestió nasal. Però també pot aparèixer per irritació de la faringe o la laringe per aspirar algun tipus de pols o substància estranya, per forçar la veu (parlar massa o cridar), perquè alguna cosa hagi raspat la zona (algun aliment o resta, com una espina), per tossir massa... Tot això fa que el coll es pugui sentir sec i aspre i que sigui dolorós empassar.

Però el mal de coll també pot donar-se per alguna malaltia de les vies respiratòries superiors, com pot ser una infecció de coll, una al·lèrgia o un refredat comú, que faci que la zona quedi irritada i es produeixi el típic escurament de coll.

Si tenir mal de coll és una cosa habitual, pot ser un símptoma que el sistema immune està en baixa forma. Ja sigui per aquesta raó o per infecció o al·lèrgia, és necessari acudir a un metge i, mentrestant, intentar ingerir dosis extres de vitamina C, ja sigui en aliments o amb algun complex vitamínic. Però convé evitar la ingesta de cítrics, perquè irriten el coll.

Independentment de quina sigui la causa del mal de coll, hi ha algunes mesures que poden ajudar a alleujar les molèsties. I sempre és important mantenir una bona hidratació de les mucoses que, per si sola, sovint suavitza els símptomes produïts per la sequedat.

Quan ens fa mal el coll, a part d’acudir al metge si és per causes infeccioses, cal evitar la menta, l’eucaliptus, el mentol i els seus derivats, així com la regalèssia. Els experts recomanen no abusar de pastilles mentolades, perquè produeixen sequedat i irritació faríngia. És millor prendre aliments que afavoreixin la secreció de saliva, com els caramels o els formatges durs com el gouda o el parmesà, o que suavitzin, com la mel, que a més és un aliment antibiòtic. Tampoc convé prendre aliments molt calents o molt freds, tot i que si existeix una forta inflamació –com és el cas de l’amigdalitis–, sí que es recomana l’ús de fred, prendre begudes fredes o fins i tot menjar gelats.

El te de gingebre, que és antiinflamatori, pot ajudar a alleujar la irritació i el mal de coll. També la infusió de sàlvia és antiinflamatòria, per a qual cosa també ajuda el coll i afavoreix que hi hagi mucosa bucal, alhora que té propietats expectorants, que actuen com un netejador efectiu en refredats.

Notícies relacionades

També els plàtans, amb el potassi i les vitamines B6 i C –sense ser àcid– són un aliment molt recomanable, que a més és suau i fàcil d’empassar-se. La pastanaga, bullida perquè no sigui dura, pot resultar útil perquè té vitamina A, C i K, fibra i potassi, cosa que enforteix el sistema immunitari i ajuda a combatre el mal de coll.

Finalment, no s’ha d’oblidar que tant l’all com la ceba contenen compostos de sofre i són dos antibiòtics naturals que ajuden a combatre les infeccions virals i bacterianes. A més, tenen una acció expectorant i mucolítica.