Anunci al Parlament

La Generalitat no obrirà més centres de salut mental per a menors

  • Després d’una pregunta parlamentària del PSC, el conseller d’Educació afirma que «no està previst» obrir més centres públics per atendre nens i adolescents

  • Arran de la pandèmia, els trastorns de salut mental entre els menors creixen i en alguns casos, s’han duplicat

La Generalitat no obrirà més centres de salut mental per a menors
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pandèmia del coronavirus i les restriccions socials han fet efecte entre els adolescents. Les patologies de salut mental entre la població, i en particular entre els menors d’edat, no deixen de créixer. La ja infrafinançada xarxa de salut mental s’acosta al col·lapse. I en aquest context, després d’una resposta parlamentària, el conseller d’Educació, Josep Gonzalez Cambray, ha afirmat que «no està previst» obrir més centres d’aquestes característiques.

La resposta del conseller arriba arran de diverses preguntes parlamentàries formulades la diputada Esther Niubó, del grup parlamentari socialista. La diputada va registrar una bateria de preguntes relacionades amb l’ajuda que reben els alumnes amb necessitats educatives especials i els recursos que l’administració hi destina. I també va enquestar el conseller sobre la resposta prevista de l’administració davant l’augment d’escolars que pateixen algun trastorn de salut mental. Entre altres qüestions, preguntava si tenien previst obrir més Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ).

«Durant el curs escolar 2021-2022 no està previst obrir cap nou CSMIJ a Catalunya», va respondre contundent Cambray. No obstant, va puntualitzar que la Generalitat està posant en marxa un pla d’abordatge al benestar físic i emocional de l’alumnat, que contractarà 101 professionals més als equips d’atenció psicopedagògica. «A Catalunya tenim més de 5.000 centres escolars, cada treballador haurà de seguir 50 centres... això és una presa de pèl», ha lamentat Niubó a El Periódico.

Notícies relacionades

Ja el mes de maig, l’hospital psiquiàtric Sant Joan de Déu alertava que l’atenció d’urgència per nens amb problemes de salut mental havia crescut un 47%. I en especial posava èmfasi en els Trastorns Alimentaris, que s’havien duplicat. La cap de la unitat de Salut Mental del mateix hospital alertava de l’augment de les conductes suïcides, i fa gairebé un any que els treballadors d’aquests centres avisaven a EL PERIÓDICO que estaven a punt del col·lapse davant la falta de mitjans per atendre tots els menors que necessitaven tractament en salut mental.

«Tenim una autèntica emergència de salut mental en adolescents, i fa anys que els treballadors de la xarxa pública arrosseguen falta de personal. ¿Quina resposta els donarà la Generalitat a aquestes famílies? ¿Que els que tenen diners es paguin un psicòleg i la resta han d’esperar més del que deurien perquè no hi ha mitjans?», es pregunta Niubó, que insisteix que els docents s’estan trobant amb alumnes amb problemes d’ansietat o autolesions i no són els professionals que han d’assumir l’atenció d’aquests nois. ¡