Volcà

La Palma registra 16 terratrèmols durant la nit, un de 3,5 de magnitud

  • La majoria dels terratrèmols es van localitzar entre 11-14 km de profunditat a la zona on va començar l’eixam volcànic

La Palma registra 16 terratrèmols durant la nit, un de 3,5 de magnitud
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La xarxa de vigilància volcànica de seguiment 24 hores de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha localitzat durant la nit un total de 16 sismes en l’entorn de l’erupció del volcà Cumbre Vieja, cinc dels quals de magnituds superiors a 3 (mbLg).

La magnitud màxima registrada va ser de 3,5 (mbLg) corresponent al terratrèmol localitzat al sud-oest del municipi de Villa de Mazo a les 01.33 hores. La majoria dels terratrèmols es van localitzar entre 11-14 km de profunditat a la zona on va començar l’eixam.

El dia d’ahir s’han localitzat més de mig centenar de sismes, el més gran de 3,7 mbLg, sentit amb intensitat de III EMS en nombrosos nuclis d’El Paso, Vila de Mazo, Breña Baixa, Los Llanos de Aridane, Breña Alta, Santa Cruz de La Palma, Tazacorte i Puntallana.

La situació s’ha mantingut estable durant les últimes hores. El volcà presenta comportaments constants, la lava discorre per una única colada de forma fluida i el delta làvic continua el seu creixement en direcció nord-sud amb una superfície de gairebé 38 ha.

S’ha format un tub làvic que permet un contacte més fluid entre el centre emissor i la zona de dejecció, al mar, fet que aconsegueix que l’amplada de la colada no augmenti i, per tant, no afecti més construccions. La superfície afectada per les colades és de gairebé 422 hectàrees.

Notícies relacionades

Tot i que el nombre de sismes i la seva magnitud han disminuït en les últimes hores, encara es produeixen moviments sentits per la població i que podrien originar petits esllavissaments de la colada en zones de pendent.

D’altra banda, l’emissió de cendres volcàniques arriba a una altura de 3.000 metres i el vent la dirigeix cap al nord-est. A causa de la presència de cendres, diverses companyies han decidit cancel·lar les seves operacions a La Palma per avui, tot i que l’aeroport es manté operatiu i ho continuarà estant sempre que no es produeixi una precipitació de cendres que no pugui netejar-se.