Negligència mèdica

Indemnització per la mort d’un home que va esperar dos anys a ser operat

  • La família del pacient, mort als 65 anys, rebrà 105.000 euros d’indemnització

Indemnització per la mort d’un home que va esperar dos anys a ser operat
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Manuel López Becerra tenia 65 anys quan va morir. Una isquèmia intestinal generalitzada, provocada pel retard de gairebé dos anys en l’extirpació d’una hèrnia gegant que li sobresortia de l’abdomen, va acabar amb la seva vida. Malgrat el risc per a la salut, les seves peticions perquè s’avancés la intervenció van caure en sac foradat. Estava en llista d’espera. L’octubre del 2014, va ingressar d’urgències a l’Hospital de Bellvitge amb evidents signes d’afectació intestinal. El seu estat va anar empitjorant dia a dia, fins que al desembre va entrar en coma i el gener següent va morir. La seva família ha arribat a un acord extrajudicial amb una companyia d’assegurances del centre sanitari pel qual aquesta els indemnitzarà amb 105.000 euros com a perjudicats.

López Becerra era veí de l’Hospitalet de Llobregat. Havia sigut torner. El 2009 va ser operat d’un càncer interhepàtic, del qual es va curar amb normalitat. No obstant, arran d’aquesta intervenció, li va quedar una hèrnia (eventració, o fuga d’un òrgan o teixits adjacents de la cavitat en què estan continguts) a la part superior de l’abdomen. A poc a poc el bony es va anar desenvolupant, segons la demanda presentada al seu dia per la família del pacient, representat per l’advocat José Aznar Cortijo, de Verdún Legal.

Al cap d’uns mesos, el març del 2011, el pacient va ser operat d’aquesta eventració, però el problema va continuar i va haver de tornar a visitar-se l’octubre de l’any següent al servei de digestiu de l’Hospital de Bellvitge, on es va constatar que s’havia reproduït l’hèrnia i es va sol·licitar un TAC abdominal. Al gener, el pacient es va visitar una altra vegada i li van comunicar que la prova revelava que tenia un hematoma i una nova eventració de la paret abdominal amb trams d’intestí prim a l’interior. La doctora va anotar que s’havia d’operar. La demanda exposa que amb els antecedents del pacient «s’haurien d’haver pres mesures específiques per evitar» aquest risc i no es va fer, cosa que clarament va posar en perill la vida del pacient. 

A l’home se’l posa a la llista d’espera el 9 de gener del 2013. Havia incrementat el risc per l’existència d’un tros de l’intestí dins de l’enorme bony. Malgrat les peticions i el perill per a la seva salut que suposava aquest problema, els mesos van anar passant sense aconseguir entrar al quiròfan. Li van anunciar, fins i tot, que seria operat abans d'acabar l’any, però aquesta cita mai va arribar. Després de reiterades visites i sol·licituds per assenyalar l’operació, a l’octubre del 2014, el Manuel va ingressar d’urgències amb evidents símptomes d’afectació intestinal. Li sortia líquid de l’úlcera de l’hèrnia, no parava de vomitar i tenia febre.

A cures intensives

Notícies relacionades

La demanda precisa que s’havia produït una isquèmia (reducció del flux sanguini) intestinal que van considerar irreversible els facultatius. Malgrat uns primers indicis de recuperació, l’home va empitjorar «progressivament» i va ser ingressat a l’uci diverses vegades, fins a arribar a intubar-lo. A més, es va infectar d’un germen hospitalari. A finals de desembre va entrar en coma i el gener del 2015 va morir. «Hi ha falta de perícia i de diligència deguda pels serveis assistencials del servei de cirurgia abdominal de l’Hospital de Bellvitge, per tal com el temps d’espera és excessivament dilatat, no és admissible que es tardi des del gener del 2013» per operar una hèrnia gegant fins a l’octubre del 2014, i que es deixi el pacient en llista d’espera durant un temps que «supera àmpliament» els terminis per a aquest tipus d’intervencions.

La família, en un primer moment, va presentar una denúncia penal, però el jutjat la va arxivar, al considerar que els fets no eren constitutius de delicte. La família, malgrat això, va interposar una demanda civil de quantitat indeterminada. Després que la rebés la companyia d’assegurances de l’hospital s’ha formalitzat un acord (validat per un jutge de Barcelona) en què es reconeix el dany causat i s’indemnitza la família de la víctima.