Caos a La Palma

La qualitat de l’aire empitjora i les carreteres s’esborren

  • El volcà ja ha alliberat a l’atmosfera unes 20.000 tones de sofre

  • Més de 500 metres d’asfalt, sepultats

  • La navegació segueix restringida a menys de dues milles de la costa entre La Bombilla i Tazacorte

La qualitat de l’aire empitjora i les carreteres s’esborren

AFP / DESIREÉ MARTÍN

2
Es llegeix en minuts

Després de les primeres 50 hores d’erupció volcànica a La Palma, no hi ha hagut variacions significatives pel que fa al proveïment. Això sí, la qualitat de l’aire ha empitjorat lleugerament respecte a la primera jornada. La lava ha continuat sepultant metres de carreteres i ja s’han superat els 500.

Qualitat de l’aire

Unes 20.000 tones de sofre s’han alliberat a l’atmosfera. Els resultats obtinguts el segon dia de l’erupció reflecteixen una taxa d’emissió de SO2 entre les 7.997 i 10.665 tones diàries, assumint que la velocitat del vent a 3.000 metres durant el dia d’ahir ha sigut entre els 4,2 i 5,5 metres per segon (dades meteorològiques proporcionades per l’Aemet). Els valors obtinguts durant el segon dia d’aquest procés eruptiu (8.000-10.500 tones diàries) són similars i fins i tot lleugerament superiors als valors registrats durant la primera jornada de l’erupció (6.000-9.000 tones diàries).

Aigua

El subministrament continua tallat a aquells barris desallotjats. A expenses dels resultats de les anàlisis demanades des de dilluns passat, s’ha tornat a comprovar que la conductivitat, temperatura i PH de l’aigua continuen sent òptims. Algunes tuberies de reg ja estan afectades, però pel que fa als plataners preocupa especialment el de Los Guirres.

Transport marítim

Per segona jornada, la Capitania Marítima de Santa Cruz de Tenerife ha prohibit temporalment la navegació a la zona afectada per l’erupció volcànica a l’illa de La Palma. Entre La Bombilla i Tazacorte la navegació està restringida a menys de dues milles de la costa, per motius de seguretat. Les mesures estaran en vigor fins que desaparegui el reg generat per l’erupció volcànica i podran modificar-se en funció de l’evolució del volcà. Desenes de pescadors continuaran sense poder pescar

Transport aeri

Aena ha comunicat que l’aeroport de La Palma i les companyies que hi operen no hi han registrat incidències. Les reserves prèvies a l’erupció s’han mantingut i, fins i tot, s’ha percebut un repunt en la demanda per volar cap a l’Isla Bonita, sobretot en les operacions interinsulars.

Carreteres

L’erupció de La Palma ja ha afectat 500 metres de carretera. Un total de sis vies pateixen talls, entre les quals, la que connecta La Laguna amb Tazacorte. Així, continuen tallats als dos sentits la LP-2132, LP-213, LP-211, LP-212 i LP-215.

Llum

Cobra, empresa adjudicatària, continua tallant el subministrament de llum a les zones on té el front la colada. La línia elèctrica ha quedat devastada en bona part d’El Paraíso, Todoque, Alcalá, El Pastelero i Tacande. La resta de zones més allunyades no han patit incidències ressenyables, però hi ha un ampli perímetre en risc.

Connectivitat

Notícies relacionades

La cobertura i dades han continuat funcionant. De fet, a la ‘zona zero’ es continua disfrutant de connexió 4G. La instal·lació de fibra no s’ha vist afectada

Transport públic

Ja són quatre línies les que han suspès el seu servei. L’empresa pública Transport Insular de La Palma (TILP) ha clausurat fins a nou avís els trajectes que cobreixen les línies 210, 24 i, des d’ahir, la 29 i 5. La primera circula per l’LP-2 i connecta Fuencaliente amb Los Llanos de Aridane; mentrestant, la 24 és la interurbana que uneix la capital de la vall amb Puerto Naos. Per la seva banda, la 29, correspon a la ruta Tazacorte-Los Llanos per La Laguna; i la 5, Los Llanos-Las Manchas, s’han afegit a la rastellera.