Pesar en l’Isla Bonita

Els veïns de La Palma rescaten els seus records in extremis

  • La gran colada de lava ha arrasat en tres dies almenys 190 vivendes, entre 300 i 400 explotacions agrícoles i 500 metres de carretera de l’oest de La Palma

  • El president del Cabildo adverteix: «La zona del volcà no és segura» i demana evitar els trasllats amb cotxe

Els veïns de La Palma rescaten els seus records in extremis

EL DÍA

8
Es llegeix en minuts

Tot el que hi ha avui a l’oest de La Palma, demà podria deixar d’existir. Les poques imatges que la retina pot captar són els últims vestigis de tota una vida per als veïns de Todoque (1.279 habitants) i Tacande (704), que contemplen sense poder fer-hi res com les memòries d’una vida es calcinen en roca basàltica a milers de graus de temperatura. La lava que emana del volcà de Cumbre Vieja avança a pocs centímetres per hora. Amb tanta parsimònia que les famílies de la zona durant el matí encara van tenir temps de rescatar algunes de les seves pertinences més preuades abans que quedessin sepultades per sempre tan sols unes hores després. En l’encreuament de La Laguna, on la població va ser desallotjada des de l’esclat del volcà diumenge passat, la Guàrdia Civil escorta uns quants a les seves vivendes, algunes de les quals amenaçades per una llengua de foc que al matí es trobava a menys de 30 metres, però a la tarda ja ho recobria tot totalment. L’adrenalina corre per les venes dels veïns mentre recullen alguna cosa de roba, fotos, dispositius electrònics i eines que puguin ajudar-los a refer la seva vida.

Tota ajuda és poca. Bombers, efectius del Cabildo insular, la Policia Nacional i altres membres de les forces i cossos de l’estat s’uneixen per treballar a l’uníson amb els veïns, per rescatar els records i el treball d’una vida. El volcà continua rugint amb força des de les entranyes de La Palma, queixant-se de la quantitat de magma que encara allotja al seu interior. No obstant, el so ambient ha canviat lleugerament. A l’intens soroll sord que sorgeix de l’interior del cràter que ja es pot visualitzar a la zona, s’uneixen unes petites explosions que emanen del frec de la lava calenta amb cases o alguna bassa d’aigua o piscines.

Cases engolides per la lava

La lava que emana del volcà ja ha engolit al seu pas 190 vivendes, però les autoritats esperen que en siguin un miler i els danys ocasionats per aquest vessament de productes volcànics ascendeixin a més de 400 milions d’euros abans que el curs de la gran colada de lava, que en les últimes hores s’ha dividit en tres llengües, arribi al mar. Una circumstància que es demorarà molt més del que en un primer moment s’havia previst. I és que molts experts consideraven que l’arribada mar era imminent, no obstant, la realitat geomorfològica de l’illa s’ha interposat al seu camí. El terreny, a partir de Tacande, és molt més pla, cosa que està provocant que la colada s’alenteixi. Almenys això passa a la boca principal, que ja va formant el seu propi con volcànic i es comporta amb un veritable bufador de lava i piroclastos. La boca que l’acompanya des de la nit de dilluns –i que va sorgir a uns 600 metres de la primera–, de moment, està deixant anar lava més líquida i desplaçant-se una mica més ràpid. La velocitat que ha adquirit és més gran que la seva bessona i comença a arrasar el que aviat deixarà de ser el barri de Tacande. A última hora de la tarda, la boca principal del volcà va patir una nova i important erupció. Poc després, la lava va començar a sortir per una nova boca, la desena que s’ha comptabilitzat, al nord de la primera i a tan sols uns metres de distància de

200 evacuats més

Els veïns desallotjats com a conseqüència de l’aparició d’una nova boca eruptiva a Tacande oscil·len entre 150 i 200 persones. L’alcalde del municipi d’El Paso, Sergio Rodríguez, va detallar a Canarias Radio, que l’evacuació es va produir per qüestions de seguretat i només afecta les zones d’El Espigón, Camino Nuevo i la part alta del carrer Echedey. Les persones evacuades es troben al pavelló Camilo León, a cobert per evitar les pluges de cendres que ja afecten l’illa. La situació econòmica que deixa aquesta erupció volcànica és d’«autèntica ruïna, es miri per on es miri», segons els pescadors i els agricultors de l’illa de La Palma. Els efectes de la lava han afectat per ara entre 300 i 400 explotacions agrícoles, especialment de plàtan.

La cendra viatja més lluny.

Un canvi en la direcció del vent al cim, com va confirmar David Suárez, delegat provincial de l’Aemet, va generar ahir que les cendres del volcà viatgessin molt més lluny dels dos quilòmetres de perímetre que fins ara havien estat afectats. El sofre també s’ha desplaçat, provocant que arribés a olorar-se des de zones allunyades del volcà. Tant aquest gas com les partícules de cendres són nocives i contaminants, així que la població se n’ha de protegir, ja sigui mantenint-se a casa amb les finestres tancades o posant-se mascareta.

Ajuda a desallotjats

En aquesta emergència, que ha portat a declarar l’antic pendent de Los Pelados, al costat del barri de Todoque com a zona catastròfica, qualsevol ajuda és d’agrair. La cadena de supermercats Spar, que és la principal de l’illa de La Palma, compta amb dos establiments a la zona afectada, a La Laguna i a Puerto Naos, on es preveu que la lava arribi en els pròxims dies, en què està intentant recuperar tots els aliments possibles abans que arribi la colada de lava. Com explica José Gabriel Barreto, que és el director de la cadena, amb aquests aliments serà possible donar menjar a les persones que es troben evacuades –gairebé de 6.000 després d’evacuar el barri de Tacande, a El Paso– perquè puguin consumir «alguna cosa més a part d’entrepans».

Suport psicològic

Estrès, angoixa i desesperança. Són els sentiments que més es repeteixen en la població que comprova com els records de la seva vida queden sepultats sota la roca basàltica i les cendres. En aquesta situació, els psicòlegs s’han bolcat per donar el seu suport a la ciutadania en aquesta primera fase de l’emergència. En aquest sentit, tant l’Associació Canària de Neuropsiquiatria i Salut Mental (ACN) com l’Escola de Psicòlegs de Santa Cruz de Tenerife, han posat a disposició els seus recursos per a la població. Per contactar-hi es pot escriure un correu identificant-se a secretaria.acn@hotmail.es, on es gestionarà una videotrucada amb els experts, o bé contactant amb el 600 756 760, 696 087 014 o 922 289 060.

L’hospital reprèn l’activitat

L’Hospital de La Palma va reprendre ahir la seva activitat habitual, tant en intervencions quirúrgiques programades com de consultes externes i visites a pacients ingressats, que van ser ajornades de manera preventiva per garantir la capacitat de resposta del centre després de l’erupció volcànica registrada aquest diumenge a la tarda a l’illa. La reorganització d’activitat es va adoptar amb caràcter preventiu per garantir la capacitat d’actuació del centre davant un eventual increment d’activitat derivada de l’erupció volcànica. Després de valorar la situació actual, i superades les primeres hores d’emergència sense que s’hagin registrat incidències sanitàries de gravetat, s’ha decidit la represa de l’activitat.

Tres de nous hidroavions

Mentrestant, continuen arribant a La Palma reforços per ajudar en les tasques d’evacuació i en l’extinció dels incendis que ocasioni l’erupció del volcà, entre els quals tres nous hidroavions forestals desplaçats aquest dimarts per l’Exèrcit de l’Aire i membres de cossos de bombers forestals i urbans. A més, avui arribaran a l’illa nous efectius la Unitat Militar d’Emergències (UME), després que dilluns es despleguessin a La Palma 60 membres del Segon Batalló amb seu a la base de Sevilla, que van elevar el contingent a 180 efectius i 57 vehicles.

Talls de carreteres

Notícies relacionades

Les carreteres es continuen tancant a mesura que s’amplia el perímetre per salvaguardar la població dels efectes del volcà. El conseller de Medi Ambient del Cabildo de La Palma, Borja Perdomo, va assegurar que hi ha «algunes vies ja s’han vist afectades per l’erupció». «La lava ha sepultat més de 500 metres de via, com ha passat a la carretera de Tacande, a l’LP-2 i, pròximament, s’espera que pugui arribar a la zona de Todoque», va afegir Perdomo. Quant a les vies que continuen tallades aquest dimarts a La Palma a causa de l’erupció del volcà, són: l’LP-2 des de l’encreuament del Sombrero cap a Las Manchas, també es manté tancada la carretera de Tacande, la de Puerto Naos, Todoque i la que va des de Llacuna cap a Tazacorte, això inclou l’LP-211 que puja cap a la zona del Secadero, al municipi d’El Paso.

Que se n’abstinguin els curiosos

El fenomen natural és tan poc comú que ha cridat l’atenció de centenars de curiosos que bé es desplacen des d’altres costats de l’illa o bé viatgen des d’altres illes per veure l’espectacular sortida de lava des de la dorsal de Cumbre Vieja. No obstant, La Palma ja s’està trobant problemes per allotjar tantes persones, i el primer va ocórrer dilluns passat, quan la tornada dels curiosos a la zona est de l’illa es va ajuntar amb el desallotjament dels veïns de Tacande. A la carretera que uneix les dues parts de l’illa de manera directa es va formar una ratera. D’aquí que el president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, hagi volgut enviar un missatge a la ciutadania perquè desisteixin d’acudir a veure el volcà com si d’un espectacle es tractés: «La zona del volcà no és segura», va sentenciar el president insular fent al·lusió a la nova activitat del volcà. «La societat ha d’evitar en la mesura possible acostar-se a la zona en vehicles, principalment perquè els equips de seguretat puguin fer les seves tasques amb normalitat», va sentenciar.