Activitat sísmica

Mapa del recorregut de la lava al volcà de La Palma per satèl·lit

  • L’Institut Volcanològic de les Canàries (Involcan) va informar a primera hora de la tarda d’aquest dijous del desbordament de la colada de lava al con principal del volcà de La Palma

  • Seguiu l’última hora sobre l’erupció del volcà de La Palma en directe

Mapa del recorregut de la lava al volcà de La Palma per satèl·lit

E. D.

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Institut Volcanològic de les Canàries (Involcan) va informar a primera hora de la tarda d’aquest dijous del desbordament de la colada de lava al con principal del volcà de La Palma.

La lava que surt del volcà de Cumbre Vieja, a l’illa de La Palma, ha afectat de moment 674,5 hectàrees (34,23 hectàrees més que el dia anterior) i ha destruït al seu pas pel territori 1.548 edificacions i 86 més estan en risc, segons l’última actualització de Copernicus, el programa d’observació de la Unió Europea. L’amplada de la coladaes manté en 1.770 metres.

Les dades del cadastre revelen 992 construccions destruïdes, 809 de les quals són vivendes, 95 edificacions d’ús agrícola, 47 d’industrials, 22 d’hostaleria i oci, 8 d’ús públic i 11 d’altres.

Quant al terreny agrícola afectat, aquest arriba a les 179,3 hectàrees, 92,97 de les quals són plataneres, 50,17 vinyes i 12,21 alvocateres.

El Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) ha determinat una nova evacuació a causa de la previsió d’avanç de la colada de lava que discorre més al nord-oest i que afecta entre 250 i 300 veïns, segons van informar fonts del Govern de les Canàries. Es tracta de la zona compresa a l’LP-215 (carretera de La Laguna a Tazacorte), des del límit amb el municipi de Tazacorte assenyalat a la carretera fins a l’encreuament amb l’LP-213 (carretera a Puerto Naos). Aquesta zona fa frontera amb el límit del perímetre ja evacuat.

El cens de les zones desallotjades ahir i avui és d’unes 400 persones, però el nombre de persones que van haver de ser evacuades és inferior, perquè moltes ja no estaven a casa seva, assenyalen des del Pevolca.

La causa del desallotjament és l’avanç del braç de la colada que està més al nord, el mateix que va afectar el Polígon Industrial del Callejón de La Gata. Aquestes evacuacions s’han realitzat de manera preventiva i amb prou temps perquè les persones poguessin recollir els seus béns domèstics. 

Els afectats tindran de termini fins a les 17.00 hores per desallotjar les seves vivendes, amb les seves pertinences i animals domèstics, i dirigir-se al punt de reunió ubicat al Campo de Lucha Camino León de los Llanos de Aridane.

A aquelles persones que no puguin realitzar la recollida de les seves pertinences se’ls permetrà fer-ho en dies posteriors, de manera gradual i acompanyades, sempre que les condicions de seguretat ho permetin.

En cas de tenir animals, recorda el Pevolca, l’evacuació es realitzarà seguint les directrius del protocol que se li indicarà en el punt de reunió.

Aquest dimecres a la nit es va produir una altra evacuació, la de la zona compresa al sud del Camino de la Cruz Chica en l’encreuament amb el Camino de Los Campitos, seguint pel Camino Morro Cabrito fins a arribar a la carretera LP-2, i que afectava una quinzena de veïns.

Ja abans l’avenç de la nova colada que s’ha format en els últims dies al nord de la principal va obligar a evacuar uns 800 veïns del barri de La Laguna.

Aquesta nit s’ha acostat al supermercat Spar de La Laguna i ha entrat al camp de futbol, pel sud, i l’ha travessat, al mateix barri. Els dos fronts «estan perdent capacitat de moure’s sobre el territori», va explicar aquest dijous el director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende. No obstant, va admetre que «no se sap fins on arribaran».

D’altra banda, l’estació de vigilància de Jedey-Las Manchas ha detectat una deformació al terreny superior als 5 centímetres i ja s’ha informat d’aquesta anomalia als cossos i forces de seguretat de l’Estat i als científics que treballen a la zona perquè extremin les mesures de precaució.

L’índex d’explosivitat volcànica (VEI) continua sent de 2, en una escala de 0 a 8. 

En la jornada d’ahir es van mesurar valors baixos de diòxid de sofre a totes les estacions de l’illa de La Palma i avui s’han produït alguns pics a Tazacorte, Los Llanos de Aridane i El Paso.

L’operativitat de l’aeroport, que està en ple funcionament, no es veurà afectada en els pròxims dies.  

Notícies relacionades

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha destacat la importància que ha tingut la ciència en la prevenció i presa de decisions per salvar vides i reconeix que el monitoratge del volcà de La Palma és «capital» perquè els danys siguin els mínims.

L’erupció a l’illa canària de La Palma no ha generat danys personals, però s’han evacuat gairebé 7.000 persones dels municipis d’El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte, i per recomanació científica s’ha fixat un radi d’exclusió de 2 quilòmetres entorn dels centres d’emissió per minimitzar l’impacte de piroclastos i l’exposició de gasos.