Desolació a l’illa

Florián i Rosi, el matrimoni de La Palma que dorm al costat dels roncs del volcà

  • La parella es manté a casa seva, a Tajuya, fins que els policies els obliguin a desallotjar

Florián i Rosi, el matrimoni de La Palma que dorm al costat dels roncs del volcà

D.R.

2
Es llegeix en minuts

 ¿Això? A nosaltres no ens fa por des d’aquí tal com estan les coses ara, ja va passar cap a baix, així que si no s’obre cap altra boca que dirigeixi la lava cap aquí, ens quedem a casa nostra». L’explicació de Florián és nítida. No és vulcanòleg, no té tampoc coneixements de geologia, però el que sí que sap és que si els Cossos i les Forces de l’Estat no li ordenen l’evacuació de la seva vivenda, ells es mantindran dins les quatre parets en les quals han escrit la seva història.

«Què hi farem. És un desastre per a tots els que estan perdent casa seva. Els danys materials són incalculables, no només pel que valguin les vivendes, sinó pel que significa en les vides de cadascun dels veïns del poble», comenta aquest sevillà que es va enamorar d’una palmera i amb la qual porten pràcticament tant temps com ha passat des de l’últim volcà que va erupcionar a La Palma.

«¡Jo els he viscut tots tres», comenta Rosi. El seu anunci es converteix instantàniament en una sorpresa per als periodistes que s’amunteguen a l’escalinata del portal de la seva vivenda. «¿Però com és possible. Serà només el de Teneguía i aquest, no?», li repregunta un dels professionals. El seu rostre, les seves faccions joves i la seva compostura a la 1.00 hores sota el ronc constant del volcà, no fan sospitar que aquesta senyora pogués ser present en l’erupció de 1949 –fa 72 anys–.

«Sí, sí, a veure tenia un any, però jo vaig ser-hi. Sé que els meus pares em van portar a coll a veure-ho, evidentment no recordo res, però hi ha fotos en què jo era allà», comenta entre el poc humor que es pot oferir davant aquesta catàstrofe natural.

Notícies relacionades

Amb els estris i queviures d’última hora que han anat a comprar per passar la nit, la parella atén amablement els transeünts –els que poden acostar-se a la zona–, periodistes i membres de la Policia Canària que fan guàrdia a l’encreuament entre Tajuya i El Paso.

Finalment, abans d’acomiadar els interessats en la seva vida deixen anar una última mostra de naturalitat. «Ens va agafar per sorpresa, no sabíem si anar a Sevilla o quedar-nos aquí aquests dies, i al final mira, va explotar», comenta Rosi; mentre el seu marit li contesta: «El que és clar és que això és més bonic que La Feria de Abril».