Pena a l’illa

«Una colada de lava es menja cases i cultius», diu el president del cabildo de La Palma

  • La situació a la zona de La Palma afectada per l’erupció «és desoladora», lamenta

Moment en que es destrueix una casa

1
Es llegeix en minuts
EFE

La situació a la zona de La Palma afectada per l’erupció «és desoladora», perquè «una colada de lava, amb una alçària mitjana de sis metres, es menja literalment vivendes, infraestructures, cultius que va trobant al seu camí cap a la costa de la vall d’Aridane,», ha explicat el president del cabildo, Mariano Hernández Zapata.

D’acord amb la informació que les administracions han rebut dels organismes científics que vigilen el comportament del volcà, s’espera que la colada de lava entri al mar a la costa de Tazacorte, possiblement a Playa Nueva, a Los Guirres.

Com ja es va avançar ahir a la nit, Hernández Zapata ha confirmat que no hi ha hagut víctimes en aquesta erupció, una cosa per la qual ha felicitat els organismes científics presents a l’illa, Institut Geogràfic Nacional, Involcan, CSIC i universitats, perquè van predir la situació amb gairebé una setmana d’antelació i van donar a les autoritats un punt d’inici probable que només distava 300 metres del lloc on va esclatar finalment el volcà.

«Gràcies a aquest treball previ es va poder evacuar hores abans de l’erupció les persones dependents i, durant la resta d’ahir, diumenge, es van desallotjar més de 5.000 persones per la zona on es preveu que pot avançar la lava», ha remarcat.

Notícies relacionades

El president del cabildo de La Palma ha assenyalat que, després de tenir la certesa que «el 100% de les persones estan segures i no s’han de lamentar danys personals», ara dirigeixen la preocupació «als danys en infraestructures i als projectes de vida de les persones, que són les seves vivendes».

«Les administracions hem d’estar ara més a prop que mai de tots els veïns que han perdut casa seva en aquesta catàstrofe», ha afegit.