Erupció a La Palma

L’avenç de la lava amenaça de sepultar mil vivendes

  • Una nova boca que expulsa piroclastos obliga a evacuar la població al poble de Tacande

7
Es llegeix en minuts

Les vermelles i negres colades de lava baixen sense pressa el pendent de Los Pelados, però cada vegada s’acosten més a la població. Havent arribat als afores de Todoque, on les vivendes són més disperses, i tot i que encara es fa difícil quantificar els danys i les afeccions, la llengua de lava ha seguit el seu camí devorant cada franja de territori. Després de començar a la zona d’una pineda i salvar el barri d’El Paraíso a l’encarrilar per un petit barranc, la devastació sepulta 200 d’aquestes vivendes particulars, cases vacacionals i finques. Ara la llengua de lava s’acosta perillosament a un dels nuclis més habitats dels afores del municipi de Los Llanos: Todoque. Aquells que poden, demanen permís per agafar les seves últimes pertinences abans que la lava arrasi les seves vivendes.

A partir d’aquest punt, el seu únic obstacle seran hivernacles i finques de plàtans fins que arribi al mar. Cada vegada que la lava, a més de 1.100 graus centígrads, arriba a una vivenda, no només la calcina fins als fonaments, sinó que la sepulta totalment entre les pedres de basalt calent. De moment, les pèrdues materials són les que més preocupen les autoritats, ja que es descarta que hi pugui haver víctimes mortals, gràcies, entre altres coses, a la ràpida evacuació de la població i a la lentitud amb què avancen les diferents colades de lava. Ahir el nombre d’evacuats ascendia a més de 6.000 després que una segona boca de lava s’obrís a Tacande, obligant ahir a desallotjar també El Paso. S’espera que les llengües de lava entrin al mar per la costa de Tazacorte i, aleshores, hagin arrasat almenys un miler de cases. Preocupen, així mateix, els cultius que encara no s’han recuperat del recent incendi de fa un mes.

Torres anuncia reconstruccions

Davant la devastació associada al pas de la lava, el Govern de les Canàries s’ha compromès a reconstruir les cases afectades. Així ho va anunciar ahir el president, Ángel Víctor Torres, que va afirmar que l’Executiu regional ja treballa en la redacció d’un esborrany de decret llei que permeti la requalificació dels terrenys afectats per la devastació de la lava per permetre actuar en la recuperació d’aquelles vivendes i infraestructures en què sigui possible actuar. L’objectiu és «que amb urgència es puguin reconstruir les vivendes». El cert és que un gran nombre d’aquestes vivendes han sigut sepultades totalment per la llengua de lava, cenyint-se a aquesta futura normativa a aquelles que encara puguin ser recuperades.

El president també va posar en relleu que «la millor notícia és no tenir pèrdues ni danys humans», i va afegir: «Estem davant una situació en què és imprescindible ultimar les mesures de seguretat. Va voler, a més, destacar: «Estem davant una zona greument afectada i, per tant, l’important és que cuidem la seguretat i que els mecanismes d’ajuda s’activin». La Unió Europea també s’ha solidaritzat amb la causa i la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, va anunciar ahir que la UE ajudarà immediatament La Palma per pal·liar els efectes de l’erupció. Per la seva banda, el BBVA, ha llançat un pla de suport a les famílies i empreses que estan patint les conseqüències de l’erupció volcànica a La Palma, amb l’objectiu que puguin afrontar aquests moments d’incertesa i reprendre la normalitat. Per a aquests casos, l’entitat ha engegat unes línies especials de finançament per a famílies, autònoms i pimes.

La Creu Roja facilita empara

Les 5.000 persones evacuades estan sent ateses pel personal de la Creu Roja de les Canàries, que s’ha desplaçat per donar cobertura a aquesta emergència. L’organització ha desplaçat a La Palma 20 efectius que s’han sumat a 15 més que ja treballaven a l’illa, els quals es dediquen des d’aquest diumenge a donar suport a les persones allotjades als albergs habilitats en diversos municipis de l’illa. El president de Creu Roja, Antonio Rico, es va congratular que aquest fenomen geològic no hagi causat pèrdues humanes fins al moment, però va insistir que sí que ha interromput la vida normal de l’illa, cosa que ja ha causat unes seqüeles «psicològiques i emocionals».

Danys pesquers

L’erupció afectarà la principal zona pesquera de l’illa, l’entorn de Tazacorte, on pesquen més de 40 vaixells els pescadors dels quals s’enfronten a l’evacuació i dos, de moment, han perdut casa seva, sepultades per la lava, segons les confraries. El president de la Federació de Confraries de Pescadors de les Canàries, David Pavón, va declarar a Efeagro que el magma baixa al mar, on a curt termini el problema per als pescadors és personal i «logístic», per la seva vida i les seves pertinences, i s’escampa la incertesa sobre quant durarà l’erupció.

Sis judicis suspesos.

Els jutjats del partit judicial de Los Llanos de Aridane, a La Palma, es van veure obligats a suspendre sis dels judicis per delictes lleus previstos per a la jornada, per incompareixença de les parts motivada per la situació d’emergència per la catàstrofe volcànica. La presidència del TSJ estan en comunicació permanent amb els operadors jurídics i el Govern de les Canàries per realitzar un seguiment permanent de la incidència de l’erupció.

500 efectius de reforç

Un total de 472 membres de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Unitat Militar d’Emergències (UME) participen en el dispositiu establert per l’erupció. D’aquests, 92 són agents de la Policia Nacional, 200 de la Guàrdia Civil i 180 de l’UME. Del total de policies, 47 són agents de la comissaria local de Santa Cruz de La Palma; 45 pertanyen a la Unitat d’Intervenció Policial (UIP), amb base a Santa Cruz de Tenerife i Las Palmas, i els 4 restants són efectius de la unitat d’helicòpter. 200 més són efectius de la Guàrdia Civil. Per la seva banda, l’UME ha enviat a La Palma a 67 membres i 30 vehicles, un contingent que s’incrementarà al llarg del matí fins a arribar als 180 efectius i 57 vehicles, entre lleugers i pesants. Durant la tarda d’ahir es van unir tres hidroavions.

20 centres sense classe

Un total de 20 centres educatius es mantenen tancats als tres municipis de risc. La Conselleria d’Educació ha decidit mantenir la suspensió de l’activitat lectiva a El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte. La lava ha afectat les instal·lacions del CEIP Los Campitos, que compta amb 23 alumnes i alumnes matriculats i també amenaça el CEIP Todoque, amb 25 places escolars.

Set carreteres tallades

S’ha procedit a tancar set carreteres, algunes de les quals sepultades per la lava. Les vies afectades són l’LP301 (El Refugio del Pilar-San Isidro) i la LP212 (Tacande), a El Paso; la LP214 (Los Llanos-Mirador de los Brecitos), la LP211 (Las Manchas-Todoque) i la LP213 (Los Llanos-Tajuya-Todoque-Puerto Naos), a Los Llanos, la LP105 (Los Tilos-El Apurón) i la LP2 a Tajuya. A més, el Cabildo de La Palma informa de la suspensió de les línies regulars de guagua 210 (Los Llanos-Fuencaliente) i la 24 (Los Llanos-Puerto Naos).

«Tot Espanya està amb La Palma»

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, va continuar la seva visita a l’illa de La Palma per conèixer de primera mà les circumstàncies dels equips d’emergència i la ciutadania davant l’afecció del volcà, assegurant que «tot Espanya» està molt pendent amb el que està passant. Sánchez va aprofitar per traslladar «tota la solidaritat del Govern d’Espanya amb les famílies afectades» i el seu compromís perquè els veïns de l’illa puguin «si no recuperar la seva normalitat prèvia, sí molt del seu dia a dia». A més, va tornar a recalcar que «tot Espanya està amb La Palma».

Escola sota la lava

Notícies relacionades

Una de les infraestructures afectades és l’escola de Los Campitos, un Unitaria de 23 alumnes entre tres i dotze anys. Al límit entre Los Llanos i El Paso ha patit directament la devastació. La directora de l’escola, Ángeles Nieves, parla amb la impotència de la contrarietat de les notícies i sense saber del cert què és el que ha passat.

Prèviament que el volcà sorgís, havien sigut dies diferents per als més petits, però ara, afegeix, «el preocupant és que totes aquestes famílies també ho han perdut tot», per això es desconeix quin serà el futur del centre, de les famílies i d’aquests nens. Des de casa seva continua mantenint el contacte amb molts dels pares d’aquests estudiants. «Des d’aquí és difícil», lamenta, però assegura que confia que les explicacions dels últims dies, en què s’havia insistit als menors sobre el que estava passant, serveixi per ajudar-los a comprendre la situació. A més, lamenta que «tot i que l’escola se salvi, és igual», i és que «totes les cases estan sepultades». Així, «tots els pares estan desolats, han perdut casa seva», ja que la majoria viuen en aquests municipis per on la llengua de lava avança cap al mar. Allà, al col·legi de Los Campitos havien explicat als petits diferents aspectes relacionats amb el possible volcà, però amb la certa tranquil·litat que «no érem a la zona de risc de Jedey i Las Manchas». «La naturalesa fa el que creu i no podem fer-hi res», sentencia Ángeles.