Activitat volcànica a La Palma

¿Què passa ara que la lava del volcà de La Palma ha arribat al mar?

  • Després que el Cumbre Vieja guanyés explosivitat i arrasés poblacions, el magma s’ha precipitat a l’Atlàntic

  • Volcà de La Palma: última hora en directe

2
Es llegeix en minuts

Des que el volcà Cumbre Vieja de l’illa de La Palma va entrar en erupció diumenge passat, 19 de setembre, ja fa deu dies, un dels temors més grans dels experts era que la gran cua de lava arribés al mar. A causa de la naturalesa canviant d’aquest destructor fenomen natural, les primeres informacions parlaven que trigaria unes hores a tocar l’Atlàntic. Aquell temps va anar augmentant fins que després el magma es va alentir i va començar a cobrar força la hipòtesi que es frenaria abans de tocar la costa. Però, finalment, la lava va entrar en contacte amb l’aigua dimarts a la nit després d’arrasar el poble de Todoque i no trobar amb prou feines oposició al seu arrasador camí.

La gran pregunta és: ¿i ara què passa? Per començar, el risc que es produeixin detonacions i explosions és elevat a causa que entren en contacte diversos components químics que reaccionen entre si. Tal com explica el professor de geologia d’Universitat de Las Palmas de Gran Canària, José Mangas, en un article a la ‘BBC’, quan el magma es refreda al contacte amb l’aigua salada se solidifica i a l’instant poden sortir disparats cap amunt petits projectils.

A més, la lava avança a una temperatura aproximada de mil graus i emana gasos tòxics. D’altra banda, a l’oceà hi ha naturalment presents compostos com ara clorur sòdic, sofre, carboni, plom i, fins i tot, iode. Quan entren en contacte amb l’elevadíssima temperatura del magma, aquests s’evaporen i poden suposar un greu risc per a la salut. Per això, les autoritats insten la població a no acostar-se a la zona.

Els experts no esperen que aquest fenomen afecti la població si se segueixen les mesures de seguretat. Amb aquestes precaucions es volen evitar situacions com per exemple les que es van viure a Hawaii en una de les múltiples erupcions volcàniques que ha viscut l’illa. A causa d’aquests gasos que va provocar el contacte de la lava i l’aigua salada, els ciutadans de les poblacions pròximes van experimentar picor i coïssor a les mucoses.

Trànsit aeri i marítim

El que encara queda per veure és com afectarà aquesta situació al trànsit aeri i marítim. Una gran columna de vapor d’aigua ja és visible des de diversos quilòmetres al voltant i pot dificultar el trànsit d’avions i embarcacions en algunes zones. De moment, no poden circular barcos al sud de l’illa per la Punta del Pozo (Puerto Naos, Los Llanos de Aridane) i al nord per la platja de les Viñas (Tazacorte).

Gasos nocius per a la salut

La temperatura superficial de la lava emesa arriba als 1.113 graus centígrads. També s’estima que els gasos volcànics emesos puguin arribar als 3.000 metres d’altura.

Notícies relacionades

Així, s’han realitzat les primeres estimacions d’emissió de diòxid de sofre (SO2) a l’atmosfera per aquest procés eruptiu, arribant a taxes d’emissió entre 6.000 i 9.000 tones diàries.

Des de l’erupció es va observant una disminució de la sismicitat, tot i que continuen registrant-se alguns moviments. Així mateix, es constata que les deformacions continuen registrant-se, principalment a la zona més pròxima a l’erupció, arribant-se a una deformació acumulada màxima de 20 centímetres.