Investigació per reduir a patacades un reclús

La subdirectora de la presó de Villena declara malgrat l’atac dels encaputxats

Va ser subjectada i colpejada al crit de «demà, calladeta», el dia abans de comparèixer en una investigació interna a tres funcionaris

4
Es llegeix en minuts

La subdirectora de Seguretat del centre penitenciari de Villena que va patir dilluns passat una violenta agressió en mans de mitja dotzena d’encaputxats que la van esperar a la porta de casa seva quan anava a treballar, tal com va avançar ahir en exclusiva ‘Levante-EMV’ en la seva edició digital, va declarar ahir, com estava previst i malgrat les amenaces durant aquesta agressió, en l’expedient obert contra tres funcionaris per la presumpta pallissa a un reclús amb malaltia mental el 16 d’agost. Els encaputxats la van acorralar i, mentre dos d’ells la subjectaven per darrere, altres li van clavar cops i cops de puny a la cara mentre l’amenaçaven amb frases com ara «demà, calladeta» o «tanca la boca demà».

L’agressió, sense precedents en l’àmbit laboral intern d’Institucions Penitenciàries, es va produir 24 hores abans que la dona, subdirectora de Seguretat a Villena des de fa només uns mesos, acudís a declarar en el marc de la informació reservada oberta per aquest organisme estatal per depurar les possibles responsabilitats de tres funcionaris a qui les càmeres internes de la presó de Villena van gravar colpejant i reduint un intern amb malaltia mental.

Dies abans de la pallissa, el divendres 3 de setembre, la subdirectora ja va denunciar la sostracció del seu telèfon mòbil al seu lloc de treball. En aquest mòbil havia rebut almenys dos missatges amenaçadors els dies previs, un d’ells en format SMS i l’altre, enviat des d’un número ocult, en un xat de l’associació professional Tu Abandono Me Puede Matar (TAMPM), en què li arribaven a dir, entre altres frases amb amenaces velades: «Sabem que teniu imatges. Esborra-les o atén-te a les conseqüències».

No obstant, la desaparició d’aquest telèfon no afecta la investigació, ja que el seu contingut és recuperable per part de la Guàrdia Civil tot i que no disposin del terminal i, a més, ella ja havia fet arribar una còpia dels missatges als seus superiors.

Tot just produir-se l’agressió, la subdirectora, la identitat de la qual omet ‘Levante-EMV’ per preservar el seu anonimat, va alertar el director del centre penitenciari de Villena i va acudir a denunciar la Comandància de la Guàrdia Civil d’Alacant, ja que és aquest cos qui investiga, per ordre del jutjat de Villena, la pallissa al reclús ocorreguda a mitjans d’agost.

En realitat, l’incident amb el malalt mental havia transcendit el mateix 16 d’agost després que li donés publicitat TAMPM a través d’un comunicat en què es deia que la de Villena «és la presó més perillosa d’Espanya» i es recollia el seu relat d’aquell fet. Afirmaven que «un intern magribí d’uns 30 anys, que ha protagonitzat nombrosos aldarulls i agressions a altres interns i a funcionaris, aprofita que es queda al costat dels funcionaris en una gorja a l’espera de l’obertura de la següent i escup a la cara a un dels funcionaris. Després, ja amb la gorja oberta, se’n va a la seva cel·la, agafa una escombra i ataca els funcionaris a qui apallissa a cops, puntades de peu i cops de puny. Com a resultat, acaben tres funcionaris a l’hospital amb lesions diverses a l’ull, front, pòmuls i avantbraços a l’intentar protegir-se dels cops».

Arran d’aquest incident greu, la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries va obrir una informació reservada i va iniciar la seva pròpia investigació dels fets, a més de presentar denúncia al jutjat de guàrdia de Villena. Va ser al revisar les imatges del circuit intern de seguretat de la presó quan van descobrir que els fets recollits en aquestes càmeres eren bastant diferents als narrats en el comunicat de TAMPM.

El contingut del vídeo

A les imatges, aportades també al jutjat i a què ha tingut accés aquest diari, s’aprecia, per exemple, que l’intern portava el que sembla un pal d’escombra, però que en cap moment esgrimeix contra els funcionaris que el condueixen a la cel·la. Inicialment, es veu com entra a la seva cel·la, després de recórrer el passadís ballant, sense agredir ningú. Les imatges registren com els tres funcionaris, proveïts de les seves armilles d’intervenció i defenses de goma, esperen a la porta de la cel·la, per comprovar que es manté a l’interior i, quan el reclús surt de nou, ja sense el pal i amb actitud provocadora, li comencen a clavar cops gairebé tres minuts, com queda registrat a la imatge, on es veu que rep fins i tot algun cop amb la defensa del treballador i es manté dempeus malgrat estar més d’un minut immobilitzat pels altres dos a terra.

Al final, i quan ja han arribat quatre funcionaris més, que presencien els últims moments en què el jove continua immobilitzat a terra i subjectat per almenys dos treballadors, l’aixequen de cop i volta i se l’emporten gairebé enlaire.

L’intern, que després d’aquest incident va ser traslladat a una presó de Madrid, té una malaltia mental i, per aquesta raó, forma part del Programa d’Atenció Integral a Malalts Mentals (PAIEM).

Notícies relacionades

Les imatges van ser enviades al jutjat que ja entenia de la causa i l’expedient intern va ser reconduït, ja que els funcionaris apareixien més com a presumptes responsables que com víctimes en aquest incident. A partir d’aquell moment, la gravació va quedar sota la custòdia de la subdirectora de Seguretat, ja que aquesta és una de les funcions atribuïdes al seu càrrec segons el protocol d’Institucions Penitenciàries.

La subdirectora va rebre els dies 24 i 25 d’agost, quan ja havia transcendit que Presons investigava els funcionaris, missatges amenaçadors per WhatsApp i per SMS.