Falles

Una comissió fallera salva de les flames una mesquita i una mitja lluna

«El que podria haver sigut interpretat com una història de xenofòbia i islamofòbia ha resultat ser una història de diàleg social i exemplar per part del món faller i la comunitat islàmica», explica l’oenagé que ha fet de mediadora

Una comissió fallera salva de les flames una mesquita i una mitja lluna

Levante / EMV

2
Es llegeix en minuts

La comissió de Duc de Gaeta-Pobla de Farnals ha hagut d’anunciar en un cartell al costat de la seva falla que elements de la cultura islàmica que formen part del seu monument no es cremaran. En concret, una mesquita o un apunt d’aquesta, i la lluna, o mitja lluna, «per ser coneixedors del significat que això podria tenir». 

En el text, escrit en castellà i àrab, transmeten a la comunitat musulmana valenciana «tranquil·litat» a més de «comunicar la intencionalitat i missatge del nostre monument, que és un homenatge al que és part indiscutible de la nostra història com a valencians», segons informa el diari ‘Levante/EMV’. 

Aquest inesperat indult arriba després que membres de la comunitat musulmana mostressin les seves objeccions a la possibilitat de veure cremada una simbologia que consideren sagrada. A la qual cosa la comissió ha respost anunciant que els retirarà. 

«La nostra intenció mai ha sigut l’ofensa, sinó ben al contrari. La celebració d’una festa en què tots i totes podem i hem de donar-nos la mà». 

La cúpula i la lluna és un element decoratiu a la part superior d’una escena en què apareixen diferents personatges de la política nacional i internacional com Pedro Sánchez, Nicolás Maduro, Boris Johnson, Donald Trump o Vladímir Putin. 

Aquest indult és un nou episodi dins les susceptibilitats generades per una falla en diferents cultures o religions. L’episodi més famós va ser el viscut per la falla Ceramista Ros el 2013, amb la pressió de la comunitat hindú, que va obligar a retirar elements considerats «sagrats». 

En el món catòlic, més recentment, el 2018, la pressió va ser del món vicentí, que va obligar a modificar una figura de la falla Alameda-av. de França en què apareixia el regidor Pere Fuset com si fos sant Vicent Ferrer i uns anys abans també es va retirar d’una falla una figura de Jesucrist en un confessionari, de la mateixa manera que les figures de la Mare de Déu dels Desamparats, per definició, se salven del foc. Cosa que, no obstant, no ha passat altres vegades amb ninots que representaven el papa Joan Pau II amb Jesús o fins i tot Déu, que ja ha sortit unes quantes vegades.

«Carinyo, respecte i diàleg»

Des de l’oenagé València és Refugi, que ha fet de mediadora entre la comissió i la comunitat musulmana, i la comissió expliquen que «el que podria haver sigut interpretat com una història de xenofòbia i islamofòbia ha resultat ser una història de diàleg social i exemplar per part del món faller i la comunitat islàmica, sent el carinyo, respecte i diàleg elements de què les dues parts han fet un perfecte ús».

Notícies relacionades

Totes dues avancen que s’ha resolt amb l’indult de la mesquita i lluna, i amb l’entrega d’aquesta a representants de la comunitat musulmana valenciana. Aquesta entrega es farà efectiva aquest diumenge a les 18 h en l’esmentada falla, Duc de Gaeta i Pobla de Farnals

.