Decisió judicial

El TSJC manté tancat l’oci nocturn per la Covid

  • L’alt tribunal considera que la millora en la pandèmia no és suficient per relaxar les restriccions

  • El sector havia reclamat obrir fins a les 3.30 de la matinada i a l’aire lliure

El sector del ocio nocturno inicia una huelga de hambre y una acampada indefinida en la plaça Sant Jaume

El sector del ocio nocturno inicia una huelga de hambre y una acampada indefinida en la plaça Sant Jaume / Ferran Nadeu (EPC)

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat aquest dijous mantenir tancat l’oci nocturn a la Comunitat arran de la propagació de la pandèmia del coronavirus. L’alt tribunal ha desestimat d’aquesta manera el recurs presentat per la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals.

Eficàcia de les restriccions nocturnes

Els magistrats assenyalen en la seva interlocutòria que la incidència acumulada total en set dies i per les franges d’edat a què fa referència l’informe de la Generalitat que va justificar les restriccions de mobilitat en general «és molt més baixa» que l’argumentada per a l’oci nocturn, «però no són reflex d’una situació de normalitat o prou millora» que justifiqui no acceptar la proposta de l’Executiu català d’impedir per ara l’obertura dels bars i discoteques a la nit.

Per tant, el TSJC avala «l’eficàcia de les restriccions nocturnes, sense perjudici del que pugui acreditar-se en la peça principal del recurs, i declarar-se en sentència, i sense obviar l’eficàcia que hagin pogut tenir altres mesures, especialment la vacunació». La interlocutòria, a més, retreu a la patronal del sector no haver aportat cap prova que les mesures de control d’accés a recintes tancats tinguin la mateixa «eficàcia» que el tancament en la contenció de la Covid.

La proposta del sector afectat

També, el TSJC ha rebutjat les propostes plantejades per la patronal FECASARM per reobrir l’oci nocturn més enllà de les 00.30 hores. El sector havia reclamat poder reobrir a l’aire lliure fins a les 3.30 hores i la restauració fins a la una de la matinada, i als locals interiors s’havia plantejat que poguessin obrir amb un sistema d’accés mitjançant un test d’antígens negatiu entre les 24 i les 48 hores prèvies. Però el tribunal ha rebutjat les mesures ‘cautelaríssimes’ i ha decidit no reobrir l’oci nocturn.

L’alt tribunal, d’altra banda, va avalar la petició del Govern de prorrogar una setmana més les restriccions en les reunions socials i familiars fins a un màxim de 10 persones i un aforament del 70% en els actes religiosos i les cerimònies civils. En la seva interlocutòria, els magistrats consideren que les mesures restrictives estan «degudament justificades», i que aquestes són una «reiteració d’altres d’anteriorment autoritzades», sense que existeixi cap modificació de les circumstàncies que es van creure al seu dia necessàries.

El virus a Catalunya

La situació epidemiològica segueix la seva millora a Catalunya després de setmanes de descens que indiquen que ja està a prop el final de la cinquena onada. Segons les xifres de la Conselleria de Salut, en l’última setmana es van registrar menys de 100 morts, una xifra que no es veia des del 15 de juliol. No obstant, encara hi ha una mitjana de 13 morts diàries per coronavirus.

Aquest dijous també han baixat l’índex de reproducció (o Rt, que està en 0,87), el risc de rebrot (147 punts, encara és alt) i la positivitat (el nombre de proves que donen positiu), la qual s’ha situat en un 5,02%. Segons l’OMS, l’epidèmia està controlada quan la positivitat no supera el 5%.

Notícies relacionades

A més, segons Salut, aquest dijous hi ha 1.016 pacients hospitalitzats per Covid-19, 62 menys que ahir, dels quals 351 estan en ucis, 18 menys que la vigília. És la xifra de crítics més baixa des del 18 de juliol.

Els centres d’atenció primària (CAP) van fer ahir un total de 7.404 visites a pacients relacionades amb la Covid, 50 menys que el dia anterior i 1.500 menys que el dimecres de la setmana passada.