Sorprenent descobriment

Un veí va a enterrar un familiar a Torrevieja i descobreix que el nínxol que va pagar per concessió està ocupat

  • L’afectat denuncia que el cementiri l’ha utilitzat sense avisar, malgrat que li queden 18 anys de cessió

  • L’ajuntament defensa que pot rescatar les sepultures sense ús per la pandèmia

Un vecino va a enterrar a un familiar en Torrevieja y descubre que el nicho que pagó por concesión está ocupado

Un vecino va a enterrar a un familiar en Torrevieja y descubre que el nicho que pagó por concesión está ocupado

4
Es llegeix en minuts

¿Us imagineu velar el cos d’un familiar al tanatori i que a l’hora de traslladar-lo al cementiri us diguin que no pot ser enterrat perquè el nínxol està ocupat? És el que li ha passat a un veí de Torrevieja. Aquest veí, que prefereix no revelar públicament la seva identitat, reclama a l’Ajuntament de Torrevieja recuperar el nínxol del qual figura com a titular o que n’hi facilitin un altre pels anys que li queden de concessió, 18 dels 50 màxims, després de descobrir que la sepultura on s’havia d’enterrar el seu cunyat mort estava ocupada.

El sorprenent descobriment va ser en el pitjor moment possible, quan tot estava preparat per traslladar el cos del cunyat al cementiri. Ell es va oferir que aquest familiar fos enterrat al nínxol de la seva propietat després de la seva mort, que es va produir a finals de juliol. Quan tota la família vetllava el cos al tanatori, els serveis funeraris li van dir que no el podien enterrar al nínxol del cementiri municipal que havia indicat, i del qual era titular després de formalitzar-se la concessió per 50 anys el 1989, perquè ja estava ocupat per un altre cadàver a requeriment de l’ajuntament. «Tota la família ens vam quedar en xoc en aquell moment», explica el propietari del nínxol a INFORMACIÓN.

El fill del mort va acudir llavors al consistori perquè li donessin una explicació de tal insòlita situació i en un moment tan delicat. «Allà li van dir que havien fet ús del nínxol, que havia pagat, per la urgent necessitat a causa de la pandèmia de Covid, i a l’estar buit, i van oferir com a alternatives a la família que abonéssim els 1.200 euros per una nova concessió durant 50 anys d’un altre nínxol o bé pagar l’import per dipositar les cendres en un columbari, que eren també 1.200 euros». Solucions que no satisfeien les necessitats d’aquesta família. «No entenc com no em van avisar que el nínxol que tinc pagat el necessitaven per enterrar algú i no esperar a trobar-nos, un dia tan difícil, davant la situació de no tenir un lloc on dipositar les cendres del meu cunyat mort», lamenta. Finalment, el familiar va ser incinerat i les cendres són a la casa de la família «però vull que siguin al cementiri al costat dels seus familiars, com era la seva voluntat».

El titular del nínxol s’ha dirigit per escrit al consistori sol·licitant que es compleixi el contracte de concessió original, formalitzat i abonat per la família l’any 1989, i «incomplert unilateralment per l’Ajuntament de Torrevieja», es queixa, o bé s’assigni un nou nínxol al cementiri d’aquesta localitat per a l’ús de l’interessat durant el temps que quedi de la concessió. «Esperem solució per part de l’administració local al més aviat possible a causa de la situació d’indefensió a què s’ha sotmès la família, que ha hagut de veure com es vulnerava el seu dret legalment adquirit mitjançant concessió a donar sepultura a un ésser estimat», assenyala el titular a l’escrit.

Legal, segons la regidoria

Des de la Regidoria de Cementiris defensen la legalitat de l’actuació al rescatar la concessió d’un nínxol que estava buit, malgrat que encara queden 18 anys perquè s’extingís. En la resposta municipal a l’escrit del titular del nínxol es fa al·lusió a diversos articles del reial decret pel qual s’aprova el Reglament de Béns de les Entitats Locals, entre els quals es troba que l’ajuntament pot deixar sense efecte la concessió abans del venciment en cas de «circumstàncies sobrevingudes d’interès públic», com assenyala que és la pandèmia. Així, justifica el rescat de la concessió, que recalca que no estava sent utilitzada pel concessionari, «davant l’evolució incontrolada de morts que es pugui presentar com a conseqüència de l’actual pandèmia», cosa que, afegeix en aquesta resposta, «generi una demanda de nínxols que superi els existents en l’actualitat sense adjudicar». No obstant, insta el reclamant a sol·licitar la indemnització que li pogués correspondre pels anys que li quedaven de concessió.

La regidora Sandra Sánchez reconeix que no se sol informar els titulars dels nínxols buits quan l’ajuntament decideix revocar-los la concessió i donar-la a un altre. «La concessió al cementiri és d’ús, no és una escriptura que vagi al notari per quedar-se-la per a tota la vida», assenyala. I defensa que l’ajuntament «no s’ha apropiat d’un bé que no és seu, fa ús del que és seu, perquè l’espai del cementiri és el que és i si hi ha necessitats, com amb la pandèmia de Covid, es poden utilitzar els nínxols que en aquell moment estan sense ocupar».

Notícies relacionades

La seva regidoria ha elaborat una llista de tots els nínxols buits al cementiri municipal «per fer una estimació de l’espai que disposàvem per enterrar gent, perquè l’últim any ens hem trobat amb més morts que en els anteriors, per la pandèmia», justifica per a una decisió que no tothom pot arribar a entendre.

Ampliació del cementiri amb 460 tombes més

L’Ajuntament de Torrevieja està executant l’ampliació del cementiri municipal, que, com s’ha demostrat, s’ha quedat petit. L’ampliació contempla 460 nínxols més, que, segons la Regidoria de Cementiris, cobriran les necessitats del servei durant bastant temps. Bona part de la nova construcció es realitzarà a la paret mitgera que separa el cementiri de la depuradora. En aquesta zona el municipi va fer caure els enterraments més antics, de finals del segle XIX, i que eren ruïnosos. El projecte contempla dos mòduls més de nous nínxols.

Temes:

Cementiris