Salut mental

Els psicòlegs avisen que els efectes psicològics de la pandèmia duraran dos anys

  • Reclamen que es contractin professionals per a l’atenció primària

Els psicòlegs avisen que els efectes psicològics de la pandèmia duraran dos anys
2
Es llegeix en minuts

El president del Consell General de la Psicologia d’Espanya, Francisco Santolaya, ha advertit que les seqüeles psicològiques generades per la pandèmia de la Covid continuaran apareixent durant dos anys més i ha tornat a reclamar incrementar els psicòlegs a l’atenció primària i als hospitals.

Santolaya, que participa aquesta setmana a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) de Santander en el curs ‘La presència de la psicologia en el sistema públic educatiu, de salut i serveis socials’, considera que és necessària la implantació dels professionals de la psicologia a l’atenció primària, especialment després de la pandèmia de la Covid.

Per Santolaya, el coronavirus ha generat una «important» incidència de quadros d’ansietat i depressió i una «desconnexió social», per la qual cosa s’han d’implantar els tractaments psicològics. Així, s’ha referit a un estudi que apunta que els indicadors sobre els quadros psicopatològics s’han «duplicat» en el mateix personal sanitari. «El nivell de sofriment dels farmacèutics com d’infermeria, per exemple, ha sigut molt important», ha dit.

Segons Santolaya, en el cas dels psicòlegs la patologia que apareix «és més de tipus psicosomàtic» i, en general, en tota la població tots els estudis a escala mundial indiquen que «una seqüela real de la pandèmia és en salut mental». De fet, ha apuntat que ja es comença a utilitzar el nom de ‘sindèmia’ en lloc de ‘pandèmia’ per les repercussions laborals, empresarials i de salut que està tenint.

La gent gran, els més afectats

D’aquesta manera, ha explicat que s’ha produït una «desconnexió social molt important» que està augmentant la psicopatologia. «La previsió que faig és que almenys durant dos anys més tindrem seqüeles que són importants», ha advertit. En aquest sentit, s’ha referit als processos de duel en què «molts» familiars no s’han pogut acomiadar per la pandèmia, cosa que es notarà «a la llarga». Així mateix, ha indicat que aquestes seqüeles han afectat especialment el grup de la tercera edat i ha opinat que a la gent jove se l’està «discriminant» i se li fent una «crítica excessiva».

«La part de la població que més ha patit és la de la tercera edat i després el sector de la població que té menys recursos econòmics», ha afirmat. Des del Consell General de la Psicologia creuen que la resposta de l’Administració és posar psicòlegs en l’àmbit de l’atenció primària per no acabar «sobrecarregant» l’àmbit de psiquiatria i salut mental, sense oblidar els àmbits d’intervenció social i educatius.

Notícies relacionades

«Si volem realment tenir una població saludable, la gent jove ha de tenir uns àmbits responsables d’autocura de la salut i això o hi ha psicòlegs, que som els especialistes a implantar canvis conductuals, o no s’aconseguirà», ha considerat Santolaya. En concret, hi hauria d’haver una ràtio «suficient» de psicòlegs tant en intervenció social com en l’àmbit de l’educació, sense obviar l’atenció primària.

Segons ha assenyalat, en aquests moments la ràtio de professionals que hi ha a Espanya, en comparació amb altres països, és «ínfima», amb al voltant de cinc psicòlegs per cada 100.000 habitants, mentre que a Europa és troba en 18 i als països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), en 26 per cada 100.000. «Som molt lluny del que necessitem», ha valorat el president del Consell General de la Psicologia d’Espanya, que ha recordat que fa dos anys van elaborar un estudi en què calculaven que, almenys, farien falta 7.000 psicòlegs més en el Sistema Públic de Salut, ubicats tant als hospitals com en l’atenció primària.