Guàrdia Civil

Detingut per maltractar més d’un centenar de gossos a Càceres

zentauroepp36073019 gra351  chella  valencia   28 10 2016   agentes de la guardi200606200803

zentauroepp36073019 gra351 chella valencia 28 10 2016 agentes de la guardi200606200803 / Manuel Bruque

1
Es llegeix en minuts

 Agents del Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA) han detingut a Càceres una persona i investigat tres més per maltractar més d’un centenar de gossos de gossada destinats a la caça, a més de falsedat documental, usurpació d’estat civil i trencament de condemna.

Segons ha explicat el Ministeri de l’Interior en un comunicat, l’anomenada operació Hundoj va començar el mes de gener, després de la realització de diferents inspeccions en nuclis zoològics de la província de Càceres, amb l’objectiu de verificar el compliment de la normativa animal.

En una d’aquestes actuacions, els agents van inspeccionar l’interior d’un «suposat nucli zoològic», ubicat al terme municipal de Càceres, conformat per un total de 109 gossos de dula destinats a l’exercici de la caça.

Com a resultat d’aquesta actuació, a més de detectar diferents irregularitats en la documentació aportada, els agents van observar que a 107 dels animals se’ls havien practicat tècniques quirúrgiques consistents en el tall de la cua (caudectomia) i orelles (otectomia), tècnica prohibida a Espanya des de l’1 de febrer del 2018.

Així mateix, a 38 d’ells se’ls havia practicat una caudectomia, i els 69 restants presentaven les dues intervencions.

Els agents també van analitzar la documentació obtinguda, entre la qual hi ha passaports d’animals de companyia, vacunacions i tractaments antiparasitaris obligatoris, inscripcions en registres oficials, documents relacionats amb el transport dels cànids, entre d’altres.

Després d’inspeccionar altres instal·lacions relacionades amb l’anterior, els agents van decidir procedir a la investigació de tres persones per la seva suposada participació en els delictes de falsedat en documents oficials i usurpació d’estat civil.

A més, un d’ells és investigat per trencament de condemna, ja que li constava una prohibició per a l’exercici de professió, ofici o comerç relacionat amb els animals, així com per a la seva tinença.

Notícies relacionades

Per això, es va procedir a la detenció d’una quarta persona a qui a més se li atribueix ser la responsable de la gossada, un delicte de maltractament animal, a causa que 52 dels gossos presentaven les intervencions quirúrgiques esmentades.

El conjunt de les actuacions es van remetre al Jutjat de Primera Instància i Instrucció, en funcions de guàrdia, dels jutjats de Càceres.