Actes restringits

¿Quan comencen les Falles a València?

  • Les festes se celebraran de l’1 al 5 de setembre després de suspendre’s dues vegades per la pandèmia. Els monuments estan emmagatzemats des de fa 17 mesos

  • Tots els actes se celebraran amb mascareta obligatòria fins i tot a l’aire lliure, aforaments limitats i distància de seguretat

‘La Meditadora’ llega a la Plaza del Ayuntamiento de Valencia

‘La Meditadora’ llega a la Plaza del Ayuntamiento de Valencia / Jorge Gil (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
EFE

Les atípiques Falles de València d’aquest any seran un tràmit amb alguns actes festius minvats i marcats per la mascareta, distàncies i absència de públic, que permetran esquivar la pandèmia i cremar els monuments que estaven emmagatzemats des de fa 17 mesos.

Posposades al setembre per la pandèmia, que ja les va suspendre el març del 2020, les festes del 2021, de l’1 al 5 de setembre, veuran limitat l’impacte d’unes Falles que habitualment porten a la ciutat, en els seus cinc dies grans, un milió de persones i que s’esvalota amb els seus centenars de carrers tallats, carpes i llocs de xocolata i bunyols i que s’impregna de l’olor de pólvora, música i art i sàtira per tots els racons.

Aquest any les mesures sanitàries deixaran òrfena de ‘mascletaes’ la plaça de l’Ajuntament, i de castells de focs artificials el vell curs del riu, per evitar aglomeracions; però sí que hi haurà ofrena a la Verge dels Desemparats, entre el 3 i el 4, i la ‘cremà’ el diumenge 5, tot i que amb mesures especials.

La celebració ha dividit els valencians, entre els qui volien cremar ja els monuments i tancar un cicle i els qui no consideren Falles unes festes tan edulcorades per la pandèmia, i fins i tot el mateix alcalde, Joan Ribó, va assegurar que no li agradava anomenar-ho Falles, perquè no ho eren: només actes fallers.

Tots aquests actes, pactats amb la Conselleria de Sanitat, se celebraran amb mascareta obligatòria, fins i tot en espais a l’aire lliure, amb aforaments limitats i garantint en tot moment la distància de seguretat.

L’‘Exposició del Ninot’

Les Falles del 2021 van començar a ser una realitat quan es va obrir a La Marina l’‘Exposició del Ninot’, la mostra on les comissions falleres exhibeixen les seves figures més destacades i que se sotmeten a la votació popular per salvar-se del foc; es mantindrà oberta fins dimecres, 1 de setembre.

Aquesta setmana passada també va començar el tràfec de camions que traslladaven els monuments que han estat emmagatzemats des del març del 2020 a les instal·lacions de Fira València o als tallers dels artistes fallers fins als carrers de la ciutat, que ha començat a vestir-se de color i ironia fallera, tot i que amb la calor d’agost en comptes del tradicional març preprimaveral.

El primer dels cinc dies grans de les Falles serà l’1 de setembre, quan es faci la tradicional ‘plantà’ de les falles infantils, i l’endemà serà el torn de les germanes grans. Es plantaran pràcticament totes les falles –només dos han informat que no ho faran, segons la Junta Central Fallera– i el 2020 se n’havien de muntar 761, amb un pressupost total de 7.758.933 euros, una mica més que l’any anterior.

Ofrena sense públic

L'ofrena a la Verge dels Desemparats, coneguda popularment com ‘la Geperudeta’ i la veneració floral de la qual és un dels actes més massius i emotius de les festes, amb prou feines comptarà amb entre el 30 i el 40% de participants entre falleres, fallers i músics, després del rècord de 108.983 persones el 2019.

El recorregut de l’ofrena serà tancat i sense públic per evitar que s’hi acumuli la gentada; els fallers es veuran obligats a desfilar amb mascareta, en files de quatre persones i amb indumentària tradicional «més lleugera», però dins del reglament, com estableixen les normes de la desfilada de la Junta Central Fallera.

‘Cremà’ a porta tancada

Durant la celebració de les Falles està previst el tret de diverses ‘mascletàs’, però la plaça de l’Ajuntament no serà l’epicentre de la pólvora on les falleres grans convidaran el pirotècnic a començar el tret, sinó que es repartiran per la ciutat, sense anunciar-ho per endavant per evitar aglomeracions.

Notícies relacionades

La crema dels monuments s’ha avançat un parell d’hores per complir amb el toc de queda vigent a la ciutat, per la qual cosa el ritual començarà a les 20 hores amb els monuments infantils i acabarà a les 23 hores amb la ‘cremà’ de la falla de la plaça de l’Ajuntament.

Serà el moment en què el foc cremi els monuments que es van guardar el 2020 després de suspendre’s la celebració de la festes amb la declaració de la pandèmia del coronavirus i posi fi a un malson del món faller, que confia renéixer de les seves cendres per recuperar les tradicionals Falles el març del 2022.