Actes restringits

Les Falles de València: sense ‘mascletà’ i amb la ‘cremà’ amb horari avançat

  • La mascareta serà obligatòria en tots els actes, fins i tot els que se celebren a l’aire lliure, i l’ofrena serà tancada i sense públic

Les Falles de València: sense ‘mascletà’ i amb la ‘cremà’ amb horari avançat

Efe / Ana Escobar

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mascareta obligatòria en tots els actes, inclosos els que se celebrin a l’aire lliure, ofrena tancada i sense públic, ‘cremà’ avançada per complir el toc de queda i sense ‘mascletàs’ a la Plaça de l’Ajuntament ni castells al Jardí del Túria. Així seran les pròximes Falles del setembre, segons s’ha acordat a la reunió de la taula de seguiment celebrada aquest dimarts entre la Conselleria de Sanitat, l’Ajuntament de València i el món faller.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, s’ha reunit amb el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Carlos Galiana, i amb representants del col·lectiu faller del País Valencià per abordar la celebració de les festes entre l’1 i el 5 de setembre, després de la suspensió de les del 2020.

A la trobada s’han concretat quins són els actes que es poden celebrar en el marc de la normativa per al control de la pandèmia de coronavirus, «tenint en compte sempre la necessitat de preservar la salut i la seguretat de la ciutadania», segons ha informat la Conselleria en un comunicat.

Tots els actes fallers se celebraran amb l’obligatorietat de l’ús de la mascareta, fins i tot en espais a l’aire lliure, amb aforaments limitats i «garantint en tot moment la distància de seguretat». La consellera ha insistit que «la situació epidemiològica només permet el desenvolupament de determinats actes complint la normativa vigent».

Així, durant la reunió s’ha acordat que la ‘cremà’ es desenvoluparà amb unes condicions concretes, entre les quals destaquen l’avenç dels horaris amb l’objectiu de poder complir el toc de queda en aquelles poblacions en les quals està en vigor, així com el control d’aforaments, distància de seguretat i grups de no més de 10 persones. També s’ha concretat la celebració de l’Ofrena amb un recorregut tancat i sense públic per evitar aglomeracions.

No obstant, la consellera ha recordat a través del comunicat de Sanitat que «encara hi ha temps» i continuen treballant en la concreció de detalls. El pròxim 28 d’agost hi haurà una nova reunió amb els coordinadors Covid de cada comissió fallera.

Per la seva banda, el regidor Carlos Galiana ha destacat la responsabilitat del món faller des que va començar la pandèmia. El també president de JCF, en declaracions als mitjans, ha posat en relleu aquesta reunió «productiva» de la qual surten «bastant satisfets» després de nou mesos de preparació. Ha garantit que tots els horaris s’adaptaran al toc de queda –vigent de moment fins al 6 de setembre a la una del matí– i que intentaran «minimitzar al màxim» l’assistència de públic.

Disfrutar des de casa

Per a això ha fet una crida perquè la gent «pugui disfrutar a casa de tots els actes» a través de la retransmissió per televisió i ha apel·lat a la responsabilitat de valencians i visitants. «A València tenim 352 falles per cremar, haurem d’asseure’ns i veure els horaris», ha recalcat, una cosa que coordinaran entre Policia Local i el cos municipal de bombers.

Notícies relacionades

Fora de la ciutat de València hi ha 20 localitats més de la província que celebraran Falles entre el setembre i l’octubre, com Burriana (Castelló) on s’establiran cadires per a l’Ofrena.

El president de la seva federació fallera i membre de la taula de seguiment, Salvador Doménech, ha assenyalat als periodistes que als pobles hi ha menys risc d’aglomeracions i ha garantit que les televisions emetran els actes. També ha coincidit que Sanitat haurà de permetre les cercaviles i ha rebutjat que sigui únicament una «excepció» per a l’ofrena.