El Govern atribueix a Múrcia la mortalitat de peixos del mar Menor i no la declara zona catastròfica

El Govern atribueix a Múrcia la mortalitat de peixos del mar Menor i no la declara zona catastròfica

Europa Press / Ayuntamiento de Cartagena

5
Es llegeix en minuts

El Govern central descarta declarar el mar Menor com a zona catastròfica perquè considera que el problema «no és una cosa que passi en un dia ni en un cap de setmana», sinó el resultat d’«anys d’abandonament» de les competències que té encomanades el Govern murcià, presidit per Fernando López Miras, del PP. No és conseqüència «d’un conflicte de competències» entre administracions, sinó que respon a «un abandonament de competències» de l’Executiu de Múrcia, d’«anys d’inacció i de permissivitat amb accions lesives amb el medi ambient» d’aquest espai natural.

El Consell de Ministres ha acordat aquest dimarts declarar zona greument afectada per emergència de protecció civil, coneguda com a ‘zona catastròfica’, 13 comunitats autònomes que han patit incendis aquest estiu i un altre tipus de catàstrofes naturals, entre les quals la Regió de Múrcia no està inclosa i, per tant, tampoc el mar Menor, tal com ha avançat EL PERIÓDICO.

Consell de Ministres

La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ho ha manifestat així en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres on, a preguntes dels periodistes, s’ha referit al deteriorament ambiental que pateix el mar Menor i que ha suposat fins ara la mort d’entre 4,5 i 5 tones de peixos i crustacis per falta d’oxigen o anòxia.

Es tracta, ha insistit, que cada Administració exerceixi les seves competències i que el Govern de Múrcia executi les sancions que corresponguin per acabar amb la situació «lesiva» que representa que cada dia s’estiguin abocant en aquest espai natural 4.000 quilos de nitrats.

Ha recordat que el Seprona i la Fiscalia de Medi Ambient «han instruït ja 800 expedients», en lloc d’haver-ho fet el Govern de Múrcia, «que és l’òrgan competent».

Per part del Govern, ha recordat que s’ha declarat l’aqüífer en risc químic «sense el recolzament, per cert, del Govern murcià» ha remarcat, i que s’ha fet per una qüestió mediambiental, però també perquè l’estat del mar Menor afecta l’exportació de productes agrícoles i la reputació de la nostra economia en el sector turístic.

Per aprofundir en l’interès que suscita en l’Executiu central aquesta qüestió, la ministra ha recordat la visita que té previst fer demà dimecres al mar Menor la vicepresidenta terceraTeresa Ribera, per expressar el compromís del Govern amb la recuperació de la llacuna, una posició que segons ha informat, també expressarà en seu parlamentària.

La declaració afecta les regions que en els últims mesos han patit incendis greus com és el cas de Castella i Lleó, on en l’incendi que va afectar els municipis de Navalacruz i Cepeda de la Mora, a la província d’Àvila, van cremar gairebé 22.000 hectàrees, o a l’illa canària de La Palma, on el foc va calcinar centenars d’hectàrees i va afectar desenes de vivendes.

«Situacions molt dramàtiques»

La ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez ha informat al final del Consell de Ministres d’aquest acord, que pretén fer front a les «situacions molt dramàtiques» viscudes en molts llocs d’Espanya i atendre els «danys materials, personals, en infraestructures, estris, establiments industrials, ramaders, persones físiques i jurídiques i corporacions locals» provocats pels incendis. 

La portaveu del PP de Múrcia, Miriam Guardiola, i el conseller d’Agricultura d’aquesta comunitat, Antonio Luengo, han coincidit aquest dimarts a l’afirmar que el Govern d’Espanya no ha declarat avui el mar Menor en la llista de zones catastròfiques per «motius polítics dissenyats amb l’únic objectiu d’atacar la regió» i amb «arguments falsos que només busquen confondre i amagar la seva inacció, però que es desmunten fàcilment».

En un comunicat, Guardiola ha dit que si l’Executiu central «vol denegar la declaració del mar Menor com a zona greument afectada per emergència civil, que ho digui, però que no inventi excuses, perquè cap dels motius adduïts tenen suport en la norma».

La dirigent del PP murcià ha recordat que en l’article 23 de la normativa per a aquestes zones «es recull que es tindrà en compte que s’hagin produït danys personals o materials, així com la paralització de tots o alguns dels serveis públics essencials», una cosa que podria haver constatat el Govern d’Espanya «si hagués aparegut durant aquests vuit dies, de primera mà».

Guardiola ha remarcat que «una vegada més, és evident el lloc que ocupa la Regió de Múrcia per al Govern d’Espanya, que només recorda el mar Menor per fer campanya electoral, com el 2019» quan el seu president, Pedro Sánchez, «va prometre tots els recursos i la seva recuperació», però «dos anys després hi ha zero actuacions i zero euros».

Per a Luengo, «en el dia d’avui no hi ha d’haver ni un sol metre de regadiu il·legal en l’entorn del mar Menor, ja que la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) i el Ministeri de Transició Ecològica, que tenen les competències per sancionar i prohibir l’ús d’aigua, hauran de garantir que així sigui».

El Govern de Múrcia, «només davant la inacció de la CHS pot ordenar restituir els terrenys, una cosa que ja està fent amb la tramitació de tots els expedients rebuts i l’obligació als particulars», si bé «el mal al mar Menor ha de cessar des del moment en què la CHS prohibeix l’ús d’aigua a un regadiu il·legal».

Empreses contaminants

Sobre les empreses contaminants, ha explicat que «els serveis jurídics de la Comunitat de Múrcia han determinat que ha de ser la CHS l’encarregada d’actuar contra elles».

Competències i eines

La diputada regional del PSOE, Carmina Fernández, ha explicat que «les ocurrències del president Fernando López Miras i el seu Govern per salvar el mar Menor només busquen no molestar els que contaminen».

De la mateixa manera, la diputada regional ha incidit que la mateixa Junta de Govern del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Regió ha demanat que «s’acabin amb els regadius il·legals i ha qualificat de temeritat el dragatge de la gola de Marchamalo per oxigenar l’albufera, per considerar-la una actuació contrària a tota evidència científica».

«Tenen les competències, tenen les eines, però prefereixen donar les culpes al Govern d’Espanya i no prendre les decisions urgents i necessàries per salvar la llacuna salada», ha assegurat Fernández.

Els causants

Notícies relacionades

Els professionals de la Biologia a la Regió de Múrcia «creuen que cal escometre la reducció en origen d’una part important de l’agricultura intensiva, començant pel regadiu il·legal, transformant-se sense més demora en models alternatius sostenibles, competències que recauen sense dubtes en el Govern regional».

«Fa més d’una setmana que veiem com el mar Menor agonitza sense que López Miras i Antonio Luengo facin el que s’ha de fer: clausurar-los regadius il·legals, desnitrificar les aigües que arriben a la rambla de l’Albujón i cenyir les empreses agrícoles que, amb la seva mala gestió, estan deixant en mal lloc els que sí que respecten les regles», ha finalitzat.