Operació de la Policia Nacional

Detingut un terrorista negacionista que amenaçava autoritats sanitàries

Formava part del fenomen dels ‘homes de negre’, que s’han oposat violentament als tocs de queda al nord d’Europa

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Policia Nacional ha posat aquest divendres al matí a disposició de l’Audiència Nacional Joost Knevel, terrorista holandès que les autoritats del seu país buscaven després d’haver participat en una cadena d’amenaces de mort diverses autoritats sanitàries de gestió de la pandèmia.

Han trobat Knevel agents de la Brigada d’Informació de la Policia a València, en una operació coordinada per la Comissaria General d’Informació. El detingut s’amagava a la localitat valenciana de Gandia, després d’haver sigut posat en recerca i captura per la justícia neerlandesa.

Amb dos col·laboradors més, Micha Kat i Wouter Raatgever formava un grup a què la premsa d’Holanda anomena «la banda de la teoria de la conspiració». Al llarg del primer any de pandèmia, difonien a gran nombre de seguidors a les xarxes socials missatges desestabilitzadores contra les autoritats del país i donant com a falses les recomanacions sanitària contra la Covid. El grup, informen fonts policials, estava lligat al corrent negacionista, el mateix que en països del nord d’Europa ha adquirit alguns perfils violents al carrer, després d’un ràpid cultiu a internet.

L’objectiu més assenyalat de Knevel va ser el director de l’Institut Estatal del Control d’Infeccions i del Medi Amnient (RIVM) d’Holanda, Jaap Van Dissel, al qual el seu grup de negacionistes deia desitjar «una explosió». Durant mesos el van relacionar amb una «xarxa satànica» de pederàstia, fins que la justícia els va ordenar sota advertència de presó deixar d’injuriar el Fernando Simón d’Holanda.

Sobre el relat d’aquesta xarxa, havien esvalotat –i després terroritzat– abans de la pandèmia la localitat holandesa de Bodegraven, al cementiri del qual deien que s’enterraven nens víctimes de la trama. Al mateix cementiri van deixar una de les seves amenaces de mort, aquesta vegada contra l’alcalde de Bodegraven, per concedir un premi a Van Dissel.

Notícies relacionades

Contra Joost Knevel hi havia una ordre europea de detenció de la justícia holandesa, i ara toca a l’Audiència Nacional tramitar l’extradició del detingut. El negacionisme violent va arribar a ser un seriós problema d’ordre públic en països com Holanda, Dinamarca i Alemanya, on uns anomenats «homes de negre» provocaven enrenous de carrer al participar en protestes civils contra les ordres de confinament recomanades per les autoritats sanitàries.

A finals de gener, Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam i la Haia van ser escenari de protestes incendiàries contra el toc de queda. El Govern holandès havia dimitit per les crítiques rebudes a la seva gestió de la pandèmia, i nombrosos joves cremaven mobiliari urbà per les nits moguts pels missatges de grups com el del negacionista detingut ara per la Policia Nacional.