Amb fàrmacs donats

L’OMS torna a intentar-ho i inicia assajos amb tres nous possibles tractaments contra la Covid

Les proves involucraran milers d’investigadors en 600 hospitals de 52 països

A1-119200682.JPG

A1-119200682.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat aquest dimecres l’inici d’assajos en pacients hospitalitzats amb tres nous possibles tractaments, en què s’utilitzaran els fàrmacs artesunat (produït per la farmacèutica Ipca), imatinib (de Novartis) i infliximab (de Johnson & Johnson).

L’artesunat fins ara era utilitzat en el tractament de casos greus de malària; l’imatinib, en alguns tipus de càncer, i l’infliximab per a l’artritis reumatoide i malalties que ataquen el sistema immunològic, ha assenyalat l’OMS en un comunicat.

Els tres productes han sigut donats pels seus fabricants i van ser seleccionats per un panel independent d’experts, «donat el seu potencial a l’hora de reduir el risc de mort en pacients de Covid-19», ha assenyalat l’organització amb seu a Ginebra.

D’aquesta manera s’inicia la segona fase d’assajos Solidarity, que en la seva primera etapa no va aconseguir resultats positius després de provar en pacients quatre tractaments: la hidroxicloroquina (creada inicialment contra la malària), l’antiviral remdesivir, i l’interferó o els antiretrovirals lopinavir i ritonavir.

Fracassos anteriors

L’OMS va concloure a finals de l’any passat que cap d’aquests quatre tractaments aconseguia reduccions importants en la durada de les hospitalitzacions, les morts per Covid-19 o el nombre de persones que requerien ventilació.

En contrast amb el ràpid desenvolupament de les vacunes anti-Covid, amb més d’una desena ja en ús globalment, l’OMS reconeix per ara només dos tractaments com a efectius per als casos greus de Covid-19: la dexametasona, un corticoesteroide, i la utilització d’antagonistes d’interleucina-6.

Notícies relacionades

Mentre el primer és de fàcil accés a tot el món, pel baix preu de la dexametasona; la interleucina-6 és un tractament d’alt cost que la mateixa OMS va advertir que no estaria a l’abast de la majoria dels pacients en països en desenvolupament.

Els assajos Solidarity (Solidarity PLUS en aquesta nova fase) involucraran milers d’investigadors en 600 hospitals de 52 països, 16 més que en la primera fase de proves, ha anunciat l’OMS.