esperança amb el remdesivir

Decepció en cadena en els assajos clínics contra la Covid: un altre més descartat

La hidroxicloroquina i el Lopinavir-Ritonavir, abandonats per la seva ineficàcia i efectes secundaris

zentauroepp53885402 soc200701200532

zentauroepp53885402 soc200701200532 / MOHAMED HOSSAM

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La llista de medicaments que podrien ajudar a curar la Covid-19 es redueix. Després de la hidroxicloroquina, els assajos clínics europeus Solidarity i Discovery també han abandonat el tractament Lopinavir/Ritonavir per la seva ineficàcia i els efectes secundaris. Després d’aquesta decisió, els assajos es redueixen a un sol medicament, el Remdesivir, que acaba d’obtenir la llum verda condicional de la Unió Europea.

A finals de juny es va abandonar un altre important assaig clínic, el Britannique Recovery, dels antivirals Lopinavir i Ritonavir, utilitzats en el tractament contra el virus de la sida.

La mateixa sort va córrer dissabte l’assaig Solidarity, que organitzava l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en associació amb Discovery, realitzat per francesos.

L’OMS també va descartar el 17 de juny la hidroxicloroquina.

Medicaments descartats

«Els resultats preliminars mostren que la hidroxicloroquina i l’associació Lopinavir-Ritonavir redueixen poc o gens la mortalitat dels pacients hospitalitzats per Covid-19 amb relació a les cures estàndard», va justificar l’OMS en un comunicat.

De fet, l’assaig Discovery ha demostrat que els efectes secundaris en la funció renal en pacients que prenen Lopinavir-Ritonavir «són significativament més alts», va indicar en un comunicat l’organisme d’investigació francès que organitza aquest assaig, l’Inserm. En particular, «en els pacients hospitalitzats en reanimació», agrega l’Inserm. Segons l’OMS i l’Inserm, tots aquests resultats seran publicats en una revista científica.

Notícies relacionades

Tot i que desenes de tractaments contra la Covid-19 estan sent avaluats al món, cap ha mostrat fins al moment gran eficàcia, a excepció d’un esteroide, la dexametasona, en els malalts més greus.

Per la seva banda, el Remdesivir va aconseguir el 3 de juliol l’autorització per al seu ús condicional a la Unió Europea després de rebre la llum verda de la Comissió Europea.