Mil euros per tretze hores treballades: els contractes de la Costa Brava

  • El compte d’Instagram Explota Brava publica de forma anònima prop de 200 casos d’explotació laboral durant la temporada d’estiu

Mil euros per tretze hores treballades: els contractes de la Costa Brava

Acn / Marina López

1
Es llegeix en minuts

Explota Bravaes un compte d’Instagram que va néixer fa tres anys amb l’objectiu de visibilitzar l’explotació laboral que hi ha en algunes zones turístiques de la Costa Brava (Girona). Les persones que hagin viscut una situació d’aquest tipus poden enviar-hi un missatge, i ells ho publiquen de forma anònima. Es tracta d’una campanya impulsada per les organitzacions Arran Alt Empordà i Arran Baix Empordà, que compta amb 5.000 seguidors i al voltant de 200 casos.

Des d’Explota Brava han determinat que aquesta situació s’accentua durant la temporada d’estiu, i que es tracta de dinàmiques «productes de la lògica capitalista». «Hores extres sense cobrar que resten dels dies de vacances, sense indemnitzacions; jornades de més de 10 hores diàries; 13 h al dia per un sou de 1.000 €; a l’agost no hi ha dia de festa; Menteixen a Inspecció de Treball, coaccionant els treballadors», són algunes de les denúncies publicades en el perfil. Aquesta problemàtica afecta principalment els joves, que sense tenir coneixement sobre assumptes laborals pateixen aquestes condicions precàries. Tot i així, des d’Explota Brava han assegurat que les «persones adultes que s’hi dediquen tot l’any» també acaben trobant-se amb aquestes situacions.

Treballen conjuntament

Notícies relacionades

Explota Brava treballa conjuntament amb la Coordinadora Obrera Sindical (COS), que assessora laboralment i jurídicament els afectats, i anima els joves a denunciar la seva situació per «poder transformar i revertir la situació» i evitar que hi hagi aquestes precarietats laborals en un futur. «Entenem que és una tasca àrdua ja que de vegades no ve de gust, però és important. No només respecte a la teva persona, sinó també per les companyes que puguin venir després de tu», han apuntat des d’Explota Brava. Belén López, la secretària general de Comissions Obreres a les comarques de Girona, ha assenyalat que a Inspecció de Treball hi falta personal i que no tenen «prou recursos» per investigar totes les empreses denunciades.

La reacció de les empreses

Des d’Explota Brava han apuntat que la resposta de moltes empreses ha sigut en forma d’amenaça. No obstant, han assegurat que continuaran exposant aquestes situacions sense «cap por».