INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Querella del fiscal per un ‘zoo’ il·legal d’amfibis protegits a Barcelona

  • Un incendi en un edifici del barri de Gràcia va destapar que un home guardava un centenar de tritons i salamandres protegides

Querella del fiscal per un ‘zoo’ il·legal d’amfibis protegits a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona ha presentat una querella als jutjats de Barcelona contra una persona que en uns baixos d’un immoble del barri barceloní de Gràcia emmagatzemava gairebé un centenar de diferents classes de tritó (un amfibi urodel d’uns 12 centímetres de longitud) i salamandres vives considerades espècie protegida. La descoberta es va produir el 22 d’abril del 2020, després que a les 5 de la matinada hi hagués un incendi al local de 60 metres quadrats on estaven els animals.

El Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona ha obert unes diligències prèvies per investigar el curiós descobriment. En la querella, firmada per la fiscal Raquel Carillo, s’imputa a R. F. S. un delicte contra la fauna protegida, tant com per la possessió com per la captura d’espècies emparades per la legislació catalana, espanyola i internacional.

El 22 d’abril del 2020 i després de produir-se l’incendi als baixos de l’edifici, la Guàrdia Urbana va avisar l’Àrea Central de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra perquè a l’interior del local hi havia nombrosos rèptils de diferents espècies. El propietari i ara querellat, segons l’escrit de la fiscalia, no tenia autorització que l’habilités per tenir-los. Els exemplars de salamandres i tritons estaven distribuïts en 165 receptacles (terraris, aquaris i altres recipients).

La intervenció dels Mossos, que van arribar a realitzar fins a tres inspeccions, va permetre decomissar 96 espècimens vius d’amfibis urodels, tots menys un pertanyents a espècies protegides (93 de fauna autòctona i 2 d’exòtica). En concret, els agents van trobar exemplars de tritons de Montseny, alpí, palmat, pirinenc i ibèric, així com salamandres del nord d’Àfrica, comunes, i fins una de gegant de la Xina. Tres tritons més (un dels quals, verd americà) es van trobar ja morts

Capturats al Montseny

Notícies relacionades

La querella afirma que els exemplars de tritó del Montseny van ser capturats per R. F. S. «o per persones al seu prec» durant els anys 2016 i 2017 al parc natural i reserva de la biosfera català del mateix nom. Aquestes espècie només habita en concrets torrents d’aquest espai natural. Fins i tot, alguns d’aquests animals que tenia el querellat portaven un xip subcutani registrat que els identifica com a éssers que viuen en aquest lloc. La fiscal destaca que l’acusat marcava en alguns dels terraris el nom del torrent del Montseny en què s’havien capturat, com Perramó, Greixer o Acherito. Els exemplars intervinguts van ser traslladats al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, cosa que va suposar unes despeses de recuperació de 13.960 euros.

El tritó del Montseny (‘Calotriton arnoldi’), el Tritó pirinenc (‘Calotriton asper’), el Tritó palmat (‘Lissotriton helveticus’), el tritó ibèric (‘Lissotriton boscai’), el tritó alpí (‘Ichtyosaura alpestri’) i la salamandra nord-africana (Salamandra algira) figuren al reial decret del 2011 pel qual s’aprova la llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial i el catàleg d’espècies amenaçades. El tritó del Monseny, a més, està classificat com en perill d’extinció. Aquestes espècies també estan emparades pel Conveni de Berna, directives de la Unió Europea, la llei espanyola del patrimoni natural, entre altres normatives, entre les quals, la catalana de protecció dels animals. Per això, està prohibida sense excepció la possessió, tràfic, retenció, caça, captura i mort d’aquestes. 

Temes:

Animals