Coronavirus

Un document intern als EUA suggereix que els vacunats podrien transmetre la variant delta

  • El document del CDC incita a revisar la política d’ús de mascaretes als Estats Units

  • També critica les estratègies de comunicació utilitzades fins al moment

Un document intern als EUA suggereix que els vacunats podrien transmetre la variant delta

ACN

8
Es llegeix en minuts

La variant delta del coronavirus sembla causar una malaltia més greu que les variants anteriors i es propaga tan fàcilment com la varicel·la, segons un document intern de la Sanitat nord-americana que afirma que els funcionaris han «de reconèixer que la guerra ha canviat».

El document és una presentació de diapositives interna dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties, compartida amb els CDC i obtinguda per ‘The Washington Post’. Captura la lluita de la principal agència de salut pública del país per persuadir el públic que adopti mesures de vacunació i prevenció, inclòs l’ús de mascaretes, a mesura que augmenten els casos als Estats Units i una nova recerca suggereix que les persones vacunades poden propagar el virus.

El document té una nota urgent, que revela que l’agència sap que ha de renovar el seu missatge públic per emfatitzar la vacunació com la millor defensa contra una variant tan contagiosa que actua gairebé com un nou virus diferent, saltant d’un objectiu a un altre més ràpidament que l’Ebola o el refredat comú.

Esmenta una combinació de dades obtingudes recentment i encara no publicades de recerques de brots i estudis externs que mostren que els individus vacunats infectats amb la variant delta poden transmetre el virus amb la mateixa facilitat que els que no estan vacunats. Les persones vacunades infectades amb la mutació tenen càrregues virals similars a les que no estan vacunades i estan contagiades amb aquesta variant. «Vaig acabar de llegir-ho significativament més preocupat que quan vaig començar», va escriure en un correu electrònic Robert Wachter, president del Departament de Medicina de la Universitat de Califòrnia a San Francisco.

Alarmats per la nova recerca

Els científics dels CDC estaven tan alarmats per la nova recerca que l’agència a principis d’aquesta setmana va canviar significativament l’orientació per a les persones vacunades, fins i tot abans de fer públiques les noves dades.

Les dades i estudis citats al document van exercir un paper clau en les recomanacions renovades que exigeixen que tots, vacunats o no, utilitzin mascareta en interiors de llocs públics sota certes circumstàncies, va dir un funcionari de Salut. Aquesta font va revelar a ‘The Post’ que les dades es publicaran en la seva totalitat divendres. La directora dels CDC, Rochelle Walensky, va informar en privat als membres del Congrés dijous, basant-se en gran part en el material del document.

Una de les diapositives estableix que hi ha un risc més gran entre els grups de més edat d’hospitalització i mort en comparació amb les persones més joves, independentment de l’estat de vacunació. Un altre estima que hi ha 35.000 infeccions simptomàtiques per setmana entre 162 milions de nord-americans vacunats.

El document descriu els «desafiaments de comunicació» alimentats per casos en persones vacunades, incloses les preocupacions dels departaments de salut locals sobre si les vacunes contra el coronavirus continuen sent efectives i un «públic convençut que les vacunes ja no funcionen o es necessiten dosis de reforç».

La presentació destaca l’aclaparadora tasca a què s’enfronta el CDC. Ha de continuar emfatitzant l’eficàcia provada de les vacunes per prevenir malalties greus i la mort, i reconèixer al mateix temps que les infeccions d’avenç més lleus poden no ser tan rares al cap i a la fi, i que els individus vacunats estan transmetent el virus. L’entitat pública va declinar fer declaracions. «Tot i que és estrany, creiem que individualment les persones vacunades poden transmetre el virus, per això actualitzem la nostra recomanació», segons el funcionari federal de salut, que va parlar sota condició d’anonimat perquè no estaven autoritzats a parlar en públic. «Esperar fins i tot dies per publicar les dades podria resultar un sofriment innecessari i, com a professionals de la salut pública, no podem acceptar-ho».

Reversió de les instruccions sobre mascaretes per a les persones vacunades

La presentació es va produir dos dies després que Walensky anunciés la reversió de les instruccions sobre mascaretes per a les persones vacunades. El 13 de maig es va dir que ja no necessitaven utilitzar-les si havien sigut vacunades. La nova guia reflecteix una retirada estratègica davant la variant delta. Fins i tot les persones que estan vacunades han d’utilitzar mascareta en interiors en comunitats amb una propagació viral substancial o quan estiguin en presència de persones que són particularment vulnerables a infeccions i malalties, segons el CDC.

El document presenta nous descobriments científics, però també suggereix que es necessita una nova estratègia en la comunicació, i assenyala que la confiança del públic en les vacunes pot veure’s soscavada quan les persones experimenten o senten coses sobre casos d’avenç de la malaltia, especialment després que els funcionaris de salut pública els descriguessin com a rars.

Matthew Seeger, un expert en comunicació de riscos de la Universitat Estatal de Wayne a Detroit, va dir que la falta de comunicació sobre les infeccions emergents ha resultat problemàtica. A causa que els funcionaris de salut pública havien emfatitzat la gran eficàcia de les vacunes, adonar-se que no són perfectes pot semblar una traïció. «Hem fet un gran treball al dir al públic que aquestes vacunes són miraculoses», va dir Seeger. «Probablement hem caigut una mica en la trampa de l’excés de seguretat, que és un dels desafiaments de qualsevol circumstància de comunicació de crisi».

La guia sobre les mascaretes revisada dels CDC no arriba al que exigeix el document intern. «A causa d’un augment de la transmissibilitat i la cobertura actual de la vacuna, utilitzar la mascareta de forma universal és essencial per reduir la transmissió de la variant delta», afirma.

El document deixa clar que la vacunació proporciona una protecció substancial contra el virus, però també estableix que els CDC han «de millorar les comunicacions sobre el risc individual entre els vacunats», perquè aquest risc depèn d’una sèrie de factors, incloses les edats i si algú té un sistema immunològic compromès.

El document inclou dades dels CDC d’estudis que mostren que les vacunes no són tan efectives en pacients immunodeprimits i residents de llars d’avis, cosa que augmenta la possibilitat que algunes persones en risc necessitin una dosi addicional de la vacuna. La presentació aclareix que les descobertes i conclusions són les dels autors i no necessàriament representen la posició oficial dels CDC.

El document intern conté part de la informació científica que va influir en els CDC per canviar la seva guia de mascaretes. L’agència va enfrontar crítiques d’experts externs aquesta setmana quan va canviar la guia sense revelar les dades, una mesura que va violar les normes científiques, va dir Kathleen Hall Jamieson, directora del Centre de Polítiques Públiques Annenberg de la Universitat de Pennsilvània. «Quan ets un funcionari de salut pública, no pots dir: “Confia en nosaltres, ho sabem, no podem dir-te com”», va dir Jamieson. «La norma científica suggereix que quan fas una declaració basada en la ciència, mostres la ciència. [...] I el segon error és que no semblen sincers sobre fins a quin punt els avenços estan produint hospitalitzacions».

Els casos de rebrots són d’esperar, afirma l’informe dels CDC, i probablement augmentaran com una proporció de tots els casos, perquè hi ha moltes més persones vacunades ara. Això es fa ressò de les dades d’estudis en altres països, inclòs Singapur –altament vacunat–, on s’informa que el 75% de les noves infeccions ocorren en persones que estan parcialment o totalment vacunades.

Escepticisme amb les vacunes

El document dels CDC cita l’escepticisme del públic sobre les vacunes com un dels desafiaments: «Les vacunes que van convèncer el públic ja no funcionen», diu una de les primeres diapositives de la presentació.

Walter A. Orenstein, director associat del Centre de Vacunes d’Emory, va dir que el van sorprendre les dades que mostraven que les persones vacunades que es van infectar amb delta van llançar tants virus com les que no van ser vacunades. La diapositiva fa referència a un brot al comtat de Barnstable, Massachusetts, on les persones vacunades i no vacunades van donar quantitats gairebé idèntiques de virus. «Crec que això és molt important per canviar les coses», va dir Orenstein.

Una persona que treballa en associació amb el CDC en les recerques de la variant delta, que va parlar des de l’anonimat perquè no estaven autoritzats a fer declaracions, va dir que les dades provenen d’un brot del 4 de juliol a Provincetown, Massachusetts. L’anàlisi genètica del brot va mostrar que les persones que van ser vacunades estaven transmetent el virus a altres persones vacunades. La persona va dir que les dades eren «profundament desconcertants» i un «canari a la mina de carbó» per als científics que havien vist les dades.

Notícies relacionades

Si la guerra ha canviat, com afirma el CDC, també ho ha fet el càlcul de l’èxit i el fracàs. El contagi extrem de la variant delta fa que la immunitat col·lectiva sigui un objectiu més desafiador, van dir experts en malalties infeccioses. «Crec que el problema central és que les persones vacunades probablement estiguin involucrades en gran manera en la transmissió del delta», va escriure Jeffrey Shaman, epidemiòleg de la Universitat de Colúmbia, en un correu electrònic després de revisar les diapositives dels CDC. «En cert sentit, la vacunació ara es tracta de protecció personal: protegir-se un mateix contra malalties greus. La immunitat col·lectiva no és rellevant, ja que estem veient moltes proves d’infeccions repetides i progressives».

El document remarca el que els científics i experts han estat dient durant mesos: és hora de canviar la forma en què la gent pensa sobre la pandèmia. Kathleen Neuzil, experta en vacunes de la Facultat de Medicina de la Universitat de Maryland, va dir que vacunar més persones continua sent la prioritat, però és possible que el públic també hagi de canviar la seva relació amb un virus que gairebé segurament estarà amb la humanitat en el futur previsible. «Realment necessitem canviar cap a l’objectiu de prevenir malalties greus, discapacitats i conseqüències mèdiques, i no preocupar-nos per cada virus detectat al nas d’algú», va dir Neuzil. «És difícil de fer, però crec que hem de sentir-nos còmodes que el coronavirus no desaparegui».

Temes:

Coronavirus