Crisi sanitària global

La variant delta causa a la Xina el pitjor rebrot de Covid en mesos

Nou treballadors del personal de neteja de l’Aeroport Internacional Lukou de Nanjing són l’origen de la transmissió

La variant delta causa a la Xina el pitjor rebrot de Covid en mesos

EFE/EPA/ALEX PLAVEVSKI

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Un operari de neteja desidiós que col·loca la Xina en dificultats és el corol·lari que la variant delta troba l’esquerda en l’armadura més robusta. La Xina suma ja més de 170 casos relacionats amb el focus de Nanjing, capital del província oriental de Jiangsu, en la que és la seva pitjor crisi en mesos. Hi ha casos escampats en mitja dotzena de províncies i també a Pequín, que ha trencat la seva ratxa de 180 dies immaculats. 

El rebrot és un aparent atemptat contra la lògica: ¿com pot sorgir el virus en un país on no existia i que sotmet als arribats de l’estranger a tres o quatre setmanes de quarantena i abundants tests abans de deixar-los trepitjar el carrer? L’esquerda va quedar al descobert quan nou treballadors del personal de neteja de l’Aeroport Internacional Lukou de Nanjing van donar positiu en unes anàlisis rutinàries del 20 de juliol.

Les investigacions van concloure que va ser ignorat l’estricte protocol de seguretat que obliga a comptar amb equips diferents per netejar els avions arribats de l’estranger i els estatals, i la premsa local va descobrir després que la gestió dels serveis de neteja havia empitjorat des que l’aeroport els va externalitzar per abaratir costos.

La incompetència es paga a la Xina, i més en temps de pandèmia. No hi ha hagut rebrot sense la seva cadena d’acomiadaments i és dubtós que els responsables de l’aeroport segueixin al càrrec la setmana vinent. L’episodi ha merescut l’atenció de la Comissió Central de Disciplina i Inspecció, el principal òrgan fiscalitzador de les corrupteles del país, que els ha acusat en una nota pública de negligència, gestió poc professional i cap zel en l’aplicació de les mesures contra la prevenció de la pandèmia.

 Focus aeroportuari

El virus va passar del personal de neteja a familiars, treballadors de l’aeroport i poc després es van detectar positius en professors i taxistes. Un focus en un aeroport és un malson i pel de Nanjing, un dels més importants del país, transiten 30 milions de viatgers anuals. Els casos ja han arribat a la meridional província de Guangdong, a la de Liaoning (nord) i a la de Sichuan (centre). Alguns contagis estan relacionats amb un espectacle en un parc temàtic de Zhangjiajie del 22 de juliol. Les 2.000 persones que van ser presents i els seus contactes més pròxims han sigut analitzats i posats en quarantena.  

Notícies relacionades

Els esforços nacionals es concentren aquesta setmana a Nanjing, històrica capital de diverses dinasties xineses i símbol de la ignomínia per la matança japonesa del segle passat. Molts dels seus barris estan en «alerta alta» i han sigut tancats bars, restaurants i gimnasos. Les autoritats testen a correcuita els seus gairebé deu milions d’habitants i desaconsellen els viatges no essencials. Han sigut cancel·lats els vols durant dues setmanes i les rutes d’autobusos de llarga distància, s’han aixecat controls a les carreteres i algunes ciutats com Suzhou hi han tallat l’accés.  

No és la primera presència de la variant delta a la Xina, però sí la més virulenta. A Pequín, que havia sotmès amb agilitat les anteriors, l’inquieta la mortalitat més alta i la capacitat de transmissió. Les morts de personal mèdic que havia sigut inoculat amb la preceptiva doble dosi a Tailàndia o Indonèsia creen els dubtes sobre l’eficàcia de les vacunes xineses. La por explica que la Xina aixequés a Guangzhou un centre de quarantena de la mida de 20 camps de futbol per als arribats de fora i que allargués les setmanes aïllament o que elevés el llindar de la immunitat de grup des de l’anterior 70% fins al 80% o 85%. Els plans per assolir-lo a finals d’any es compliran sense problemes, però tampoc serà la bala de plata contra la pandèmia. Les autoritats han informat que molts a Nanjing van quedar infectats amb el cicle complet de vacunació tot i que, afortunadament, no han mostrat els símptomes més severs.