La lluita contra la pandèmia

Israel, primer país a començar a subministrar una tercera dosi de la vacuna de Pfizer

  • La injecció de reforç s’administrarà a partir d’aquest diumenge als més grans de 60 anys

  • El Govern de Benet pren la decisió «pel risc que presenta la variant delta»

Israel, primer país a començar a subministrar una tercera dosi de la vacuna de Pfizer
2
Es llegeix en minuts
Reuters

Israel és el primer país que començarà a subministrar una tercera dosi de la vacuna de Pfizer. Així ho ha decidit aquest dijous el Ministeri de Sanitat hebreu, segons ha anunciat el primer ministre, Naftali Benet. La dosi de reforç s’oferirà a partir d’aquest diumenge a la població de més de 60 anys que va rebre la segona dosi fa més de cinc mesos.

«A partir d’aquest diumenge, els hospitals i els centres de salut permetran que la gent gran rebi una tercera dosi», ha explicat Benet durant un discurs televisat, en què ha remarcat que la decisió «es va basar en abundant investigació i anàlisi» i en el «risc que presenta la variant delta».

Amb el 61% de població vacunada amb dues dosis de Pfizer-BioNTech, Israel es converteix així en el primer país del món a anunciar l’inici d’una campanya de vacunació de reforç. «Compartirem tota la informació que tinguem amb la resta de la comunitat internacional a mesura que avancem», ha assegurat Benet, conscient que molts països que estan sospesant la tercera dosi estaran pendents d’Israel.

La mesura s’ha anunciat després d’un extens debat en què van participar experts i polítics israelians, i un dia després que Pfizer hagi publicat dades preliminars que indiquen que una tercera dosi pot impulsar amb força» la protecció davant la variant delta.

Fa poc més de dues setmanes el Ministeri de Sanitat israeliana ja havia autoritzat l’administració d’una tercera dosi als adults immunodeprimits. Des d’aleshores, segons ha informat aquest dijous el mateix Benet, 2.000 persones ja van rebre el reforç.

Després d’alguns mesos de gairebé normalitat, Israel, un dels països que més ràpid va aconseguir vacunar un alt percentatge de la seva població, va tornar a aplicar algunes restriccions a finals del mes passat després de registrar un lent però sobtat augment dels contagis. Des del començament d’aquesta setmana, els nous casos diaris se situen per sobre dels 2.000, una xifra que inclou persones vacunades i que és molt superior a les xifres dels últims mesos.

Aquest dijous, a Israel hi havia més de 15.000 casos positius de coronavirus. El nombre de pacients en estat greu continua sent baix, 159.

Torna el ‘passi verd’

Com a conseqüència de l’augment de casos, des d’aquest dijous torna a regir al país el sistema conegut com a passi verd, una mena de ‘passaport Covid’ pel qual només la població vacunada, recuperada o amb proves negatives pot accedir a determinats llocs.

Notícies relacionades

En les últimes setmanes les autoritats han endurit a més les restriccions per als que tornin des de l’exterior, estès la llista de països on és prohibit viatjar i postergat l’entrada de turistes, vetada des del començament de la pandèmia i que estava prevista per aquest mes.

Així, a partir d’aquest divendres, Xipre, Turquia, el Regne Unit i Geòrgia seran inclosos a la llista de països definits com de màxim risc, que inclou a més Espanya, l’Argentina, Mèxic i el Brasil, entre altres, i on els ciutadans i residents israelians no poden viatjar sense un permís especial.