Passaport Covid

Portugal obrirà l’oci nocturn a l’octubre per als vacunats

  • En les pròximes setmanes també aixecarà el toc de queda i la mascareta deixarà de ser obligatòria a l’exterior després de l’estiu

Portugal obrirà l’oci nocturn a l’octubre per als vacunats
2
Es llegeix en minuts

El primer ministre de Portugal, António Costa, ha anunciat avui que el bon ritme de vacunació permet que les restriccions de Covid siguin alleujades a partir de l’1 d’agost, quan començarà un pla de tres fases que esperen que s’acabi a l’octubre, horitzó per a la llibertat després de la pandèmia. «Crec que és el moment de poder passar a conduir la gestió de pandèmia en funció de la taxa de vacunació», ha dit avui Costa en una roda de premsa al presentar les mesures després d’un Consell de Ministres a Lisboa. El camí s’obre, ha explicat, pel favorable impacte de la vacunació, que ha permès una «diferència gegant» entre l’actual quarta onada de Covid que viu el país, impactat per la variant delta, i la devastadora tercera onada que va portar Portugal al límit al gener.

De màxims de 300 morts al gener a tot estirar una vintena al pic de la quarta onada aquest juliol; de més de 700 pacients en cures intensives a l’hivern a poc més de 200 ara. Tot, com a conseqüència de les vacunes, ha afirmat Costa, que s’hi recolzarà per obrir el país una vegada s’arribi als tres percentatges clau de població immunitzada a partir dels quals arrencarà cada fase: 57%, 75% y 85%.

Els canvis comencen aquest diumenge, quan s’unificaran les regles a tot el territori nacional (fins ara diferien segons la incidència de Covid del municipi) i s’eliminaran «genèricament limitacions horàries», tornant a la vida normal al comerç i restauració, amb límit fins a les dues de la matinada. Per entrar en restaurants els caps de setmana i dies festius, en gimnasos, esdeveniments culturals i esportius i casinos continuarà sent necessari presentar el certificat digital o un test negatiu.

Tres fases

El dia 1 engega també la primera de les tres fases per alleujar restriccions, perquè aleshores el 57% de la població portuguesa estarà «completament vacunada». Acabarà el toc de queda a partir de les 23.00 hores que ara s’imposa als municipis amb més incidència, entre els quals, Lisboa, Porto i Faro; es permetran esdeveniments esportius amb públic, i també culturals, aquests últims, amb un 66% d’aforament màxim; casaments al 50% i el teletreball passarà d’obligatori a recomanat.

Quan el 70% de la població estigui immunitzada arrencarà la fase dos, una cosa que es preveu que succeeixi a inicis de setembre, moment en què deixarà de ser obligatori portar mascareta al carrer i augmentaran aforaments en casaments i batejos (75%) i espectacles culturals (70%).

Per arribar a la fase tres caldrà immunitzar el 85% de la població, una cosa que Costa espera que s’aconsegueixi a l’octubre, moment en què obriran els bars i discoteques –amb exigència de certificat o test negatiu–, i els restaurants deixaran d’imposar límit de comensals per taula, i s’eliminaran els aforaments màxims en altres recintes.

Notícies relacionades

Les dates concretes de les fases dos i tres no s’han fixat per la imprevisibilitat de la pandèmia i per si hi hagués més «sobresalts» en les entregues de vacunes, tot i que el primer ministre ha avisat que, en cas d’accelerar, el final de les restriccions podria fins i tot avançar-se.

Portugal, amb deu milions d’habitants, suma 17.330 morts i 963.446 contagis des que va començar la pandèmia.

Temes:

Portugal